Predsednica EK u trci za drugi mandat

Fon der Lajen predlaže da se subvencije uslove ekonomskim reformama

EUU fokusu

21.5.2024 16:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

Fon der Lajen predlaže da se subvencije uslove ekonomskim reformama Fon der Lajen predlaže da se subvencije uslove ekonomskim reformama
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) predložila je da se pristup subvencijama EU uslovi nacionalnim ekonomskim reformama kao potencijalni... Fon der Lajen predlaže da se subvencije uslove ekonomskim reformama

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) predložila je da se pristup subvencijama EU uslovi nacionalnim ekonomskim reformama kao potencijalni način za poboljšanje konkurentnosti EU u odnosu na globalne rivale.

Fon der Lajen, koja se kandiduje za drugi petogodišnji mandat, rekla je za Financial Times da „vidi prednosti“ u postavljanju uslova na stotine milijardi evra vredne kohezione fondove i velikodušnu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU, prenosi Reuters.

Potencijalna promena bi bila dramatičan preokret u načinu na koji EU raspodeljuje svoja dva najveća fonda, i mogla bi na kraju osloboditi prostor za dodatna izdvajanja za odbranu i industrijski rast usled rata u Ukrajini i pojačanih subvencija u Kini i SAD.

Uspešan presedan, rekla je Fon der Lajen, bio je program Next Generation EU, zajednički program zaduživanja od 800 milijardi evra, namenjen pokretanju nacionalnih ekonomija nakon pandemije Covid-19, kome nacionalne vlade imaju pristup ako sprovode ekonomske reforme.

„I sada vidite uspešan ekonomski razvoj u Italiji, Grčkoj i Portugalu. Otvorena sam za tu diskusiju jer vidim da je uticaj naših investicija bio snažan“, rekla je predsednica EK. Države članice EU za čiju podršku se bori Fon der Lajen za drugi mandat nakon izbora za Evropski parlament u junu, počinju da postavljaju zahteve za sledeći budžet, koji će trajati od 2028. do 2034. godine.

Francuska je najveći neto korisnik Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), koja subvencioniše poljoprivrednike i vredi ukupno 386,6 milijardi evra tokom sedam godina. Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) još nije podržao njen drugi mandat. Njegova vlada se borila da kontroliše potrošnju, a njegove ekonomske reforme naišle su na žestok domaći otpor.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.