Šefica Evropske komisije najavila novu strategiju odbrane

Fon der Lajen predložila ubrzano naoružavanje EU

EU

28.2.2024 14:19 Autor: Vladimir Jokanović 4

Fon der Lajen predložila ubrzano naoružavanje EU Fon der Lajen predložila ubrzano naoružavanje EU
Evropska unija trebalo bi da razmotri korišćenje profita od zamrznute ruske imovine za kupovinu vojnih zaliha za Ukrajinu, izjavila je u sredu predsednica Evropske... Fon der Lajen predložila ubrzano naoružavanje EU

Evropska unija trebalo bi da razmotri korišćenje profita od zamrznute ruske imovine za kupovinu vojnih zaliha za Ukrajinu, izjavila je u sredu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Layen (Ursula von der Leyen).

„Vreme je da se započne razgovor o korišćenju neočekivane dobiti od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu“, rekla je Fon der Lajen u Evropskom parlamentu u Briselu, pozivajući EU da učini više po pitanju odbrambene politike, prenosi Reuters.

Prema rečima šefice EK, ne može biti jačeg simbola i veće koristi od tog novca nego da Ukrajinu i celu Evropu učine sigurnijim mestom za život. Ona je istakla da opasnost od rata „možda nije neizbežna, ali nije nemoguća“ za EU.

„Rizici od rata ne bi trebalo da se preuveličavaju, ali na njih treba biti spreman, a to počinje od hitne potrebe da se ponovo izgrade, popune, modernizuju oružane snage država članica“, rekla je Fon der Lajen.

Ona je najavila novu Evropsku startegiju industrijske odbrane koju će Komisija predstaviti u narednim nedeljama, kao i da će jedan od glavnih ciljeva biti davanje prioriteta zajedničkim nabavkama.

Fon der Lajen je navela da bi EU trebalo da teži razvoju i proizvodnji sledeće generacije operativnih sposobnosti „za pobedu u borbi“, što znači „turbo punjenje“ evropskih odbrambenih industrijskih kapaciteta u narednih pet godina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...