novi dizajn nije u skladu sa pravilima

Francuska uništila milione kovanica evra zbog zvezdica EU

EUU fokusu

13.1.2024 10:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Francuska uništila milione kovanica evra zbog zvezdica EU Francuska uništila milione kovanica evra zbog zvezdica EU
Francuska je uništila i ponovo iskovala 27 miliona novčića, nakon što joj je iz Evropske unije rečeno da način na koji su prikazane zvezde... Francuska uništila milione kovanica evra zbog zvezdica EU

Francuska je uništila i ponovo iskovala 27 miliona novčića, nakon što joj je iz Evropske unije rečeno da način na koji su prikazane zvezde na zastavi EU nisu u skladu sa standardima Evropske komisije.

Kovnica novca Monnaie de Paris proizvela je novčiće od deset, 20 i 50 centi u novembru, međutim iako prema zakonu EU zemlje mogu da menjaju dizajn evra na nacionalnom nivou na svakih 15 godina, za to je potrebno odobrenje Evropske komisije, prenosi Politika, pozivajući se na Politico.

Francuska je neformalno kontaktirala Komisiju u novembru, pre nego što je poslala zvaničan zahtev za odobrenje zahteva, ali je kovnica nastavila sa radom bez čekanja odluke Evropske unije. Nakon toga je Evropska komisija uputila neformalno upozorenje u kojem se naglašava da novi dizajn nije u skladu sa pravilima EU.

Portparol Komisije je odbio da komentariše neformalnu komunikaciju sa Francuskom, ali je potvrdio da je francuski trezor formalno podneo predlog za ispravljeni dizajn 12. decembra, koji je dobio odobrenje Evropske unije 21. decembra.

Dizajn novih kovanica koji je predložila francuska vlada i koji je odobrila Evropska komisija i dalje nije predstavljen javnosti, ali biće otkriven pre proleća ove godine, saopšteno je iz francuskog Ministarstva ekonomije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...