Rok vlasnicima za ažuriranje podataka ističe 28. februara

Grčka kreće u kontrolu iznajmljivanja smeštaja preko platformi

BiznisEUNekretnineTurizam

7.2.2023 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Grčka kreće u kontrolu iznajmljivanja smeštaja preko platformi Grčka kreće u kontrolu iznajmljivanja smeštaja preko platformi
Grčke poreske vlasti su dale rok do 28. februara svima koji kratkoročno iznajmljuju smeštaj putem platformi kao što je AirBnB da ažuriraju informacije na... Grčka kreće u kontrolu iznajmljivanja smeštaja preko platformi

Grčke poreske vlasti su dale rok do 28. februara svima koji kratkoročno iznajmljuju smeštaj putem platformi kao što je AirBnB da ažuriraju informacije na platformama kako bi izbegli novčane kazne za utaju poreza, navodi se u saopštenju Nezavisne uprave za javne prihode (AADE), objavio je portal Daljine.rs.

Vlasnici nekretnina za koje se utvrdi da krše zakone o kratkoročnom zakupu biće kažnjeni novčanom kaznom do 5.000 evra.

Od ove vrste zakupodavaca takođe se zahteva da do 28. februara unesu sve neophodne izmene svojih podataka pre nego što poreski službenici počnu inspekcije za poresku 2022. godinu.

Uprava za javne prihode najavila je da će poreski revizori unakrsno proveriti podatke koje dostavljaju zakupodavci sa informacijama koje pružaju platforme Airbnb, Booking.com i VRBO.

Poreske vlasti ciljaju na vlasnike nekretnina i menadžere nekretnina tipa Airbnb koji nisu dobili registarski broj nekretnine (AMA) ili su objavili lažne informacije o svojoj nekretnini, pišu Daljine.rs.

Prihodi od aktivnosti kratkoročnog iznajmljivanja takođe će biti podvrgnuti kontroli, a vlasnici nekretnina za koje se utvrdi da krše pravila ili nemaju AMA kod, ili posebnu operativnu dozvolu (ESL / MAG broj), biće kažnjeni i pored novčanih kazni, nekretnine će biti uklonjene sa onlajn listinga.

Prema grčkom zakonu, zarada od iznajmljivanja bilo koje nepokretnosti – stana, kuće, sobe u stanovima ili samostojećoj kući – smatra se oporezivim prihodom a poreske vlasti mogu da zahtevaju od onlajn platformi da pruže informacije u vezi sa zakupodavcima koji navode svoje nekretnine na platformama.

Onlajn platforme će prijavljivati ove informacije lokalnim poreskim vlastima krajem februara svake godine.

  • TATJANA

    8.2.2023 #1 Author

    Porez se mora placati

    Odgovori

  • MAJA

    8.2.2023 #2 Author

    Trebalo bi red da se zavede

    Odgovori

  • Coka13

    8.2.2023 #3 Author

    Ne znam samo zašto su ovako dugo čekali da počnu sa ovakvim merama.

    Odgovori

  • MALENA

    8.2.2023 #4 Author

    Trebali su i ranije uvesti kontrolu!

    Odgovori

  • DUSICA

    12.2.2023 #6 Author

    Svako mora da izmiri svoje obaveze.

    Odgovori

  • DASHA

    3.5.2023 #7 Author

    Pa ovo bi trebalo da se podrazumeva

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...