značajan projekat za južnu evropu i balkan

Grčko zajedničko preduzeće gradi elektranu na prirodni gas u Aleksandrupolisu

BiznisEUInfrastrukturaRegion

14.1.2023 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Grčko zajedničko preduzeće gradi elektranu na prirodni gas u Aleksandrupolisu Grčko zajedničko preduzeće gradi elektranu na prirodni gas u Aleksandrupolisu
Izgradnja nove elektrane na prirodni gas u Aleksandrupolisu, ključnog projekta za energetsku bezbednost Grčke i šireg regiona Balkana, najavljena je u subotu na zvaničnoj... Grčko zajedničko preduzeće gradi elektranu na prirodni gas u Aleksandrupolisu

Izgradnja nove elektrane na prirodni gas u Aleksandrupolisu, ključnog projekta za energetsku bezbednost Grčke i šireg regiona Balkana, najavljena je u subotu na zvaničnoj ceremoniji početka radova, održanoj u prisustvu grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa (Kyriakos Mitsotakis).

Elektranu u Aleksandrupolisu gradi zajedničko preduzeće tri velike energetske grupe iz Grčke – PPC, DEPA Commercial i Damco Energy iz Copelouzos grupe, navodi se u saopštenju.

Svečanosti su prisustvovali i ministar energetike u Grčkoj Kostas Skrekas, kao i bivši ministar energetike u Bugarskoj, Rosen Hristov i predstavnik ekonomskog odeljenja Ambasade SAD u Grčkoj Erik Holmgren.

Elektrana će biti direktno povezana sa Gastrade-ovom FSRU („Plutajuća jedinica za skladištenje i gasifikaciju“), koja je trenutno u izgradnji. Na taj način će pretvoriti Aleksandrupolis u energetski čvor za električne i gasne mreže, sa potencijalom snabdevanja domaćeg i tržišta susednih zemalja u Jugoistočnoj Evropi.

Izgradnja i rad Aleksandrupolis elektrane doprineće takođe ispunjavanju ciljeva Evropskog zelenog dogovora i prelasku na proizvodnju energije sa niskim emisijama. Oprema koja će biti instalirana u postrojenje je pogodna za sagorevanje vodonika i može da radi na mešano gorivo.

Očekuje se da će nova elektrana biti u funkciji do kraja 2025. godine. Biće kombinovanog ciklusa i imaće instalisanu snagu od 840 MW, što je približno neto kapacitetu tri elektrane na lignit koje se trenutno stavljaju van pogona. Zbog svoje visoke efikasnosti, obezbediće besprekorno snabdevanje električnom energijom po niskim cenama.

Foto: Aleksandrupolis, svečanost/akcionari

Izvršni direktor Copelouzos grupe, Kristos Kopeluzos (Christos Copelouzos) rekao je da ovaj projekat menja energetski pejzaž, te da je Grčka sada zaštićena, jer dobija energetsku dovoljnost.

„U isto vreme, novi energetski stub stvara se za Jugoistočnu Evropu, jer će naša zemlja moći da izvozi struju u susedne balkanske države, u Bugarsku, Severnu Makedoniju, pa čak i u Srbiju“, istakao je on.

Predsednik i izvršni direktor PPC, Jorgos Stasis rekao je da je nova elektrana u Aleksandrupolisu, rezultat je kreativne saradnje između PPC grupe i dva važna partnera, DEPA Commercial i Copelouzos grupe, sa ciljem da doprinesu konsolidaciji zemlje, u ulozi snažnog i, zašto ne, izvoznog produktivnog igrača u širem regionu Jugoistočne Evrope.

Predsednik DEPA Commercial Joanis Papadopulos (Ioannis Papadopoulos) istakao je da su kompanije udružile snage u implementaciji investicije za Aleksandrupolis, Grčku i Jugoistočnu Evropu.

Značaj projekta pomenuo je i Predsednik izvršnog odbora DEPA Commercial, Konstantinos Sifaras (Konstantinos Xifaras), koji je rekao da za njih to predstavlja izvršenje poslovnog plana od 2020. godine, sa ciljem da DEPA Commercial transformišu u integrisanu energetsku kompaniju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...