Visina korekcije kamatnih stopa zavisiće od kretanja u privredi evrozone

Očekuje se da ECB ponovo poveća kamatne stope

EU

26.4.2023 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Očekuje se da ECB ponovo poveća kamatne stope Očekuje se da ECB ponovo poveća kamatne stope
Evropska centralna banka (ECB) će po svemu sudeći ponovo povećati referentnu kamatnu stopu u okviru borbe protiv inflacije, i to na sledećem sastanku Saveta... Očekuje se da ECB ponovo poveća kamatne stope

Evropska centralna banka (ECB) će po svemu sudeći ponovo povećati referentnu kamatnu stopu u okviru borbe protiv inflacije, i to na sledećem sastanku Saveta guvernera, objavila je agencija DPA, a preneo SeeBiz.

„Aktuelni podaci ukazuju na to da bi trebalo ponovo da poveća kamatne stope na sastanku 4. maja“, rekao je glavni ekonomista ECB Filip Lejn (Philip Lane) za francuski dnevnik Le Monde u utorak i ocenio da „još nije vreme za popuštanje“.

Lejn nije objavio koliku korekciju očekuje, ali je dodao da će monetarna politika od maja zavisiti od privrednog rasta.

ECB je podizala kamatne stope od jula 2022. godine. Veće guvernera je na sednici u martu ponovo podiglo ključne kamatne stope za po 50 baznih poena.

O povećanju kamatnih stopa je za portal Politico govorila i članica Upravnog odbora ECB Izabel Šnabel (Isabel Schnabel).

„Po mom mišljenju, jasno je da su potrebna dalja povećanja kamatnih stopa. Opseg korekcije, međutim, zavisiće od podataka koji će tek pristići“, izjavila je Šnabel, a preneo SeeBiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...