Evropska komisija navodi da neke članice EU još nisu spremne

Odložena primena EES sistema evidencije prelazaka šengenskih granica

EU

11.10.2024 12:07 Autor: Vladimir Jokanović 1

Odložena primena EES sistema evidencije prelazaka šengenskih granica Odložena primena EES sistema evidencije prelazaka šengenskih granica
Evropska komisija odlučila je da odloži uvođenje novog sistema evidencije ulazaka i izlazaka (EES), automatskog registra za putnike koji dolaze na kratkoročne boravke, a... Odložena primena EES sistema evidencije prelazaka šengenskih granica

Evropska komisija odlučila je da odloži uvođenje novog sistema evidencije ulazaka i izlazaka (EES), automatskog registra za putnike koji dolaze na kratkoročne boravke, a koji je trebalo da stupi na snagu 10. novembra.

To je saopštila Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove, na kraju sastanka ministara unutrašnjih poslova EU, gde je ovo pitanje razmatrano. „Deseti novembar više nije u igri“, rekla je Johanson novinarima, ističući da Nemačka, Francuska i Holandija nisu spremne, prenosi Euronews.

„Nadam se da ćemo početi što pre, ali za sada nema novog roka. Ovo takođe zavisi od pravne procene na kojoj trenutno radimo“, navela je Johanson, dodajući da postoje „određene zabrinutosti u vezi sa otpornošću sistema“.

Kao alternativu, ona je pomenula mogućnost uvođenja EES-a postepeno, „korak po korak ulazeći u sistem, umesto da se svi granični prelazi otvore odjednom.“ Međutim, taj pristup trenutno nije predviđen zakonom, pa bi bile potrebne „ciljane izmene“ pravnog teksta da bi se to omogućilo.

EES je reforma koja datira iz 2016. godine i koja je više puta odlagana. Glavna svrha sistema je modernizacija provera na spoljnim granicama EU i zamena tradicionalnog pečatiranja pasoša. Ovaj sistem će se primenjivati na građane koji nisu iz EU, a koji dolaze u Šengen zonu u na period do 90 dana u periodu od 180 dana.

Kada sistem bude uveden, posetioci će morati da pokažu pasoše prilikom dolaska, uz to da im se napravi fotografija lica i elektronski skeniraju otisci prstiju. Svi kasniji ulasci i izlasci iz Šengen zone biće zabeleženi bez pasoša.S ve zemlje članice, osim Kipra i Irske, kao i četiri zemlje koje su pridružene Šengen zoni, Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska, učestvovaće u ovom programu.

  • SENSEI

    11.10.2024 #1 Author

    Još uvek dakle nema tolikih prepreka za prelazak granice

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.