Prevoz putnika i robe posle širenja šengenske zone

Korist od Šengena za hrvatske prevoznike u vrednosti od 100 miliona evra

BiznisRegion

9.12.2022 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Korist od Šengena za hrvatske prevoznike u vrednosti od 100 miliona evra Korist od Šengena za hrvatske prevoznike u vrednosti od 100 miliona evra
Sektor za prevoz Hrvatske gospodarske komore (HGK) izračunao je da će, ulaskom u Šengensku zonu, više od pet hiljada međunarodnih prevoznika imati direktnu korist... Korist od Šengena za hrvatske prevoznike u vrednosti od 100 miliona evra


Sektor za prevoz Hrvatske gospodarske komore (HGK) izračunao je da će, ulaskom u Šengensku zonu, više od pet hiljada međunarodnih prevoznika imati direktnu korist u vrednosti od 100 miliona evra, a najveće uštede ostvariće se na brzini prevoza i radnim satima vozača.

Dario Soldo iz HGK izjavio je za Poslovni.hr da će sektor prevoza robe korist od Šengena ostvarivati pre svega na ukidanju graničnih kontrola prema Sloveniji i Mađarskoj. Prema njegovim rečima, to znači uštede u brzini isporuke robe, radnim satima vozača i optimalnom korišćenju odmora vozača, kao i na potrošnji goriva u vremenu čekanja.

Prema kalkulacijama koje je podelio sa portalom Poslovni.hr, u proseku je svaki prelazak granice, zbog čekanja, prevoznicima pravio gubitak od 100 evra.

„Tokom prošle godine, iz Hrvatske je preko granice sa Slovenijom i Mađarskom prešlo više od 3,2 miliona teretnih vozila i autobusa, od kojih je trećina od hrvatskih prievoznika“, rekao je Soldo.

Korist od ulaska u Šengen očekuju i u putničkom prevozu i u železnici, a Soldo očekuje i da će smanjenje procedura i kontrola ubrzati transferne letove unutar Šengen zone. Ukazao je da je iskustvo drugih članica po ulasku u Šengen značio rast u vazdušnom saobraćaju od 10 odsto u prvim godinama po ulasku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...