Smanjena potražnja u najvećoj evropskoj ekonomiji

Pad fabričkih porudžbina u Nemačkoj

EUPoslovanje

6.6.2023 10:18 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pad fabričkih porudžbina u Nemačkoj Pad fabričkih porudžbina u Nemačkoj
Nemačke fabričke narudžbine neočekivano su pale u aprilu, što dodatno umanjuje izglede za najveću evropsku ekonomiju nakon što je pretrpela prvu recesiju od pandemije... Pad fabričkih porudžbina u Nemačkoj

Nemačke fabričke narudžbine neočekivano su pale u aprilu, što dodatno umanjuje izglede za najveću evropsku ekonomiju nakon što je pretrpela prvu recesiju od pandemije tokom protekle zime.

Potražnja je smanjena za 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok su ekonomisti u anketi Bloomberga prognozirali rast od 2,8 odsto.

Proizvodnja je bila prepreka za najveću evropsku ekonomiju, jer visoke cene smanjuju potražnju, a potrošači su trošili više na usluge nakon pandemije.

BDP je opao za šest meseci do marta.

Fabrike su se oslanjale na veliki zaostatak posla da bi održale proizvodnju dok nove porudžbine opadaju. Ankete menadžera nabavke otkrile su da su se uslovi u sektoru pogoršali u maju zbog pada izvoza.

Stroža monetarna politika za suzbijanje inflacije doprinosi ublažavanju potražnje.

Veliki deo uticaja povećanja kamatnih stopa sprovedenih od prošle godine i dalje deluje, a Evropska centralna banka planira dodatno povećanje troškova zaduživanja kako bi održala cene pod kontrolom.

  • SENSEI

    7.6.2023 #1 Author

    Recesija je uzdrmala evropsko tržište, pa čak i zapadnu Evropu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...