najveći godišnji rast u hrvatskoj, rumuniji i luksemburgu

Pad maloprodaje u evrozoni i EU na mesečnom nivou

EU

5.4.2024 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Pad maloprodaje u evrozoni i EU na mesečnom nivou Pad maloprodaje u evrozoni i EU na mesečnom nivou
Obim maloprodaje smanjen je za 0,5 odsto u evrozoni i 0,4 procenta u Evropskoj uniji na mesečnom nivou u februaru, pokazuju zvanični podaci Eurostata... Pad maloprodaje u evrozoni i EU na mesečnom nivou

Obim maloprodaje smanjen je za 0,5 odsto u evrozoni i 0,4 procenta u Evropskoj uniji na mesečnom nivou u februaru, pokazuju zvanični podaci Eurostata objavljeni u petak.

U februaru je obim trgovine na malo u evrozoni smanjen za 0,4 odsto za hranu, piće i duvan, za 0,2 odsto za neprehrambene proizvode (bez goriva za automobile) i za 1,4 procenta za goriva za automobile.

Istovremeno u EU, obim trgovine na malo hrane, pića i duvana opao je za 0,5 odsto, neprehrambenih proizvoda (osim goriva za automobile) za 0,1 procenat, a goriva za automobile za 0,9 odsto.

Najveći mesečni pad ukupnog obima trgovine na malo zabeležen je u Nemačkoj (-1,9 odsto), Belgiji (-1,8 odsto) i na Kipru (-1,1 odsto).

Najveći rast je zabeležen u Poljskoj (+1,4 odsto), Hrvatskoj (+1,2 odsto) i Estoniji (+1,0 odsto). Na godišnjem nivou, obim trgovine na malo opao je za 0,7 procenata u evrozoni i 0,2 odsto u EU.

Najveći godišnji pad ukupnog obima trgovine na malo zabeležen je u Belgiji (-6,8 odsto), Sloveniji (-5,6 odsto) i Finskoj (-3,7 odsto).

Najveći porast je zabeležen u Hrvatskoj (+9,2 odsto), Rumuniji (+8,7 odsto) i Luksemburgu (+6,9 odsto).

  • ZVONČICA

    7.4.2024 #1 Author

    Cene su prevelike,sasvim ocekivano

    Odgovori

  • LENA

    7.4.2024 #2 Author

    Geografski jaz u platama u Srbiji ukazuje na potrebu za adekvatnom regionalnom politikom i podsticajima kako bi se smanjile ekonomske nejednakosti i podržao ravnomeran razvoj širom zemlje.

    Odgovori

  • ŽIZI

    7.4.2024 #3 Author

    Logično kad cene divljaju

    Odgovori

  • MARA

    7.4.2024 #4 Author

    Pa ocekivano

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...