Rim i Venecija među gradovima sa najvišim turističkim taksama

Rimski hotelijeri protestuju zbog povećanja boravišne takse

EULifestyle

24.7.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rimski hotelijeri protestuju zbog povećanja boravišne takse Rimski hotelijeri protestuju zbog povećanja boravišne takse
Hotelijeri u Italiji protestuju zbog povećanja turističke takse koju je usvojio grad Rim. Boravišna taksa za apartmane će u oktobru porasti sa 3,5 na... Rimski hotelijeri protestuju zbog povećanja boravišne takse

Hotelijeri u Italiji protestuju zbog povećanja turističke takse koju je usvojio grad Rim. Boravišna taksa za apartmane će u oktobru porasti sa 3,5 na šest evra po noći, a za klasične hotele sa dve zvezdice sa tri evra na pet evra, a za luksuzne sa sadašnjih sedam na deset evra.

U vreme kada turizam u Rimu ponovo cveta posle teškog perioda pandemije, apsurdno je da gradsko veće opterećuje industriju povećanjem turističke takse.

„Turizam u Rimu povećava bruto domaći proizvod i stimuliše privredu“, osporio je tu odluku Đuzepe Rosioli (Giuseppe Roscioli), predsednik rimskog udruženja hotelijera Federalberghi, piše SEEbiz pozivajući se na austrijsku novinsku agenciju APA.

Kritike su se čule i iz redova opozicije u gradskom veću Rima. „Ako gradska vlast treba da zarađuje, to ne bi trebalo da čini na račun turista“, rekao je Federiko Roka (Federico Rocca), odbornik opozicione partije Braća Italije.

Kako bi popunili prazne kase, sve više opština u Italiji uvodi boravišnu taksu. Turisti su je do pre nekoliko godina plaćali samo u nekoliko umetničkih gradova.

Procenjuje se da će italijanske opštine zahvaljujući ovom porezu prikupiti rekordnih 679 miliona evra 2023. godine. Prema opservatoriji JFC, ovo je 9,5 odsto više nego prošle godine. Cifra je, takođe, veća nego u pretkriznoj 2019. godini, kada se zaustavila na 622 miliona evra.

S obzirom na to da Italija beleži milione noćenja svake godine, turistička taksa se smatra pravom blagodati za opštinsku kasu, prenosi APA. Visoke troškove održavanja palata, spomenika i parkova opština finansira putem poreza. Boravišna taksa prečesto pokriva manjak opštinske kase.

Rim i Venecija su među gradovima sa najvišim turističkim taksama. Nedavno je i na ostrvu Ponca u Tirenskom moru južno od Rima uvedena turistička taksa od jednog evra po posetiocu.

  • SHALIMAR

    25.7.2023 #1 Author

    Italija samo jos vazduh sto ne naplacuje,a povecanje od oktobra je apsurdno..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...