Zloupotreba poreske olakšice koštala državu oko 4,4 milijarde evra

Vlada Italije ukida klimatski „superbonus“

EkologijaEUU fokusu

17.2.2023 17:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vlada Italije ukida klimatski „superbonus“ Vlada Italije ukida klimatski „superbonus“
U Italiji je obustavljen sistem ekoloških poreskih olakšica koji je trebalo da podstakne oporavak zemlje nakon pandemije korona virusa, ali je umesto toga doveo... Vlada Italije ukida klimatski „superbonus“

U Italiji je obustavljen sistem ekoloških poreskih olakšica koji je trebalo da podstakne oporavak zemlje nakon pandemije korona virusa, ali je umesto toga doveo do rasta troškova iznad 110 milijardi evra i velikog broja prevara.

Zastoj u sistemu je neophodan kako bi se vlasti suprotstavili “nehajnoj politici” koja je pretila da naruši solidnost javnih finansija, rekao je ministar finansija Italije Đankarlo Đorđeti (Giancarlo Giorgetti), prenosi Bloomberg.

U prethodnih nekoliko godina, posebno po završetku pandemije, Italija je uvela niz programa usmerenih ka “ozelenjavanju” životnih prostora, nadgradnji krovova i fasada, kao i kupovinu efikasnijih priključaka za gas.

Jedan od najvelikodušnijih programa pomoći, poznat i kao “superbonus”, omogućavao je poresku olakšicu vrednu 110 odsto potrošene svote, koja je mogla odmah da se povuče. Poreska olakšica se takođe mogao razmenjivati između banaka, kompanija i finansijskih institucija na neodređeno vreme i bez praćenja.

Kabinet premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni) odobrio je zakon kojim se automatski obustavlja ovaj program, ali uz garanciju da će započete renovacije biti završene.

Prethodni premijer Mario Dragi već je pokušao da uvede oštrije mere za ovaj program koji je nazvao “sistem bez provera”, a sumnja se da je čak 4,4 milijarde evra završilo u rukama kriminalaca. Sistem je takođe posmatran kao razlog za prezasićenost potražnjom u građevinskom sektoru, koja je dovela do rasta cena materijala i opreme.

Banka Italije je u prošlogodišnjem izveštaju upozorila da “superbonus“ nije isplativ način za suprotstavljanje klimatskim promenama”.

  • Dea

    18.2.2023 #1 Author

    Kod njih je jos ludje nekod nas

    Odgovori

  • Anna

    19.2.2023 #2 Author

    Cosa nostra! 😉

    Odgovori

  • ZVE84

    19.2.2023 #3 Author

    Da li je moguće da se u jednoj velikoj Italiji tako nešto desi?

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.2.2023 #4 Author

    To je zvanicna cifra,a koliko je stvarno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...