koridori skupa stvar

Višegradska grupa traži od EU da se žitarice iz Ukrajine izvoze uz depozit

AgrobiznisEU

26.9.2023 17:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Višegradska grupa traži od EU da se žitarice iz Ukrajine izvoze uz depozit Višegradska grupa traži od EU da se žitarice iz Ukrajine izvoze uz depozit
Članice Višegradske grupe dogovorile su se u utorak u Znojmu u Češkoj da zatraže od Evropske unije da se ubuduće plaća depozit na izvoz... Višegradska grupa traži od EU da se žitarice iz Ukrajine izvoze uz depozit

Članice Višegradske grupe dogovorile su se u utorak u Znojmu u Češkoj da zatraže od Evropske unije da se ubuduće plaća depozit na izvoz ukrajinskih žitarica koji bi bio vraćen čim ukrajinske žitarice i još neki poljoprivredni proizvodi napuste Evropu, rekao je češki ministar poljoprivrede Marek Viborni.

Taj depozit bi, kako je kazao Viborni novinarima posle sastanka ministara poljoprivrede i razvoja sela Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, trebalo da natera izvoznike ukrajinskih žitarica i nakupce da ne ostavljaju žitarice iz te zemlje u Evropi već da samo prolaze u tranzitu do luka na Baltiku i Sredozemnom moru, a posle u zemlje Azije i Afrike, prenosi Beta.

„Ipak, i dalje preferiramo zajedničko evropsko rešenje distribucije žitarica iz Ukrajine“, kazao je Viborni.

Ministrima poljoprivrede V4 ukrajinski ministar Mikola Sokolski predstavio je u utorak ukrajinski akcioni plan da se obezbede takozvani koridori solidarnosti za izvoz ukrajinskih žitarica, ali češki ministar je upozorio da su ti koridori skupa stvar.

„Evropska unija bi trebalo da učestvuje u finansiranju koridora, a takođe bi trebalo aktivno da ih kontroliše“, kazao je češki ministar poljoprivrede.

Poljska je već zatražila od Evropske komisije vanrednih 1,5 milijarde evra koje namerava da uloži u svoju infrastrukturu kako bi se tranzit ukrajinskih žitarica odvijao lakše i brže.

Problem ukrajinskih žitarica koje su umesto da prođu u tranzitu do luka na Baltiku preplavile tržišta pre svega Poljske i baltičkih zemalja, ali i Slovačke, Mađarske, Bugarske i Rumunije, izazvao je burne proteste tamošnjih poljoprivrednika.

Evropska komisija koja je dozvolila slobodan uvoz kako bi pomogla Ukrajini posle napada Rusije na nju izašla je u susret molbama istočnih članica EU i uvela embargo na žitarice, koje su mogle da prođu samo u tranzitu, do 15. septembra, ali uprkos zahtevima Poljske, Mađarske i Slovačke nije produžen.

Te tri zemlje su, iako na to prema sporazumima EU nemaju pravo, uvele jednostrani embargo, a vladajuća stranka u Poljskoj „Pravo i Pravda“ problem oko ukrajinskih žitarica uzela je kao jedan od aduta u podsticanju antiukrajinskih raspoloženja jer time osvaja simpatije birača radikalne desnice i glasove potrebne da po treći put pobedi na parlamentarnim izborima zakazanim za 15. oktobar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...