U pitanju je udeo od 5,3 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj prodala udeo u kapitalu Moskovske banke

SvetVesti

24.10.2023 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropska banka za obnovu i razvoj prodala udeo u kapitalu Moskovske banke Evropska banka za obnovu i razvoj prodala udeo u kapitalu Moskovske banke
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prodala je 5,3 odsto udela u kapitalu Moskovske berze grupi kompanija Softline, rekli su izvori za Forbes.... Evropska banka za obnovu i razvoj prodala udeo u kapitalu Moskovske banke

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prodala je 5,3 odsto udela u kapitalu Moskovske berze grupi kompanija Softline, rekli su izvori za Forbes.

Kako navode pomenuti izvori, pododbor ruske vladine komisije za kontrolu stranih investicija odobrio je ovu prodaju uz popust od 60 odsto i izlaznu taksu od 20 odsto iznosa transakcije, prenosi Mina.

EBRD je 2012. godine ušla u kapital Moskovske berze i donedavno je bila njen najveći strani akcionar.

Na osnovu podataka iz ovogodišnjeg aprila, EBRD je posedovala paket od 120,47 miliona akcija na Moskovskoj berzi, odnosno 5,3 odsto svih akcija.

Prema proceni, EBRD je, računajući popust i izlaznu taksu, ovom prodajom dobila oko 7,28 milijardi rubalja, odnosno oko 76,3 miliona dolara.

Rusija se pridružila EBRD-u 1992. godine i unela kapital od 1,2 milijarde dolara.

Evropska banka za obnovu i razvoj je nakon aneksije Krima 2014. godine obustavila ulaganja u rusku imovinu, a u aprilu 2022. godine je zamrzla pristup Rusije resursima ove banke i zatvorila svoje kancelarije u Moskvi.

EBRD je u maju prošle godine saopštila da želi da izađe iz ruske imovine „što je pre moguće“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.