Doprinos turističkog sektora ključan

EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od 3,5 odsto

RegionVesti

28.9.2023 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od 3,5 odsto EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od 3,5 odsto
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa da će rast crnogorske ekonomije u ovoj godini dostići 3,5 odsto, dok će naredne biti 3,7... EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od 3,5 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa da će rast crnogorske ekonomije u ovoj godini dostići 3,5 odsto, dok će naredne biti 3,7 odsto i to na osnovu snažnog učinka ugostiteljskog sektora.

„Predstojeći izbor nove vlade ima potencijal da pokrene reformsku agendu i dovede do većih javnih investicija“, navodi se u novom izveštaju EBRD-a, piše portal RTCG, a prenosi Mina.

EBRD, kada je reč o ovoj godini, navodi da je crnogorska ekonomija nastavila snažan rast koji je u prvom kvartalu ove godine iznosio 6,1 odsto, podstaknut snažnom potrošnjom domaćinstava, velikim prilivom turizma i dolaskom velikog broja Rusa i Ukrajinaca.

Rast je, kako su kazali, bio podržan i snažnom investicionom aktivnošću i oživljavanjem proizvodnje električne energije, uz povoljne vremenske prilike.

EBRD projektuje i da će ovogodišnja turistička sezona premašiti nivo pre pandemije.

„Turistički dolasci u prvoj polovini godine bili su 13 odsto veći od rekordnih nivoa iz 2019. Realne neto plate, podstaknute povećanjem minimalne zarade i ukidanjem doprinosa za zdravstvenu zaštitu prošle godine, nastavile su da beleže dvocifrene stope rasta u prvih šest meseci ove godine“, navodi se u izveštaju EBRD-a.

Iz EBRD-a su upozorili i da je inflacija ostala visoka i da je u julu iznosila 6,9 odsto.

„Fiskalne mere za podršku privredi uključivale su niže akcize na gorivo za poljoprivrednike i transportna preduzeća i vanredno prilagođavanje minimalne penzije, sprovedene uporedo sa nizom poreskih promena, koje su stupile na snagu od jula, sa ciljem povećanja državnih prihoda“, rekli su iz EBRD-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *