EVROPSKE BERZE SE UMIRILE U iščekivanju važnih odluka

BerzaEUNovacSvetVesti

23.12.2020 13:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

EVROPSKE BERZE SE UMIRILE U iščekivanju važnih odluka EVROPSKE BERZE SE UMIRILE U iščekivanju važnih odluka
Evropske berzanske akcije blago su ojačale u sredu nakon što su porasle nade da će biti postignut dogovor o Brexitu i nakon što je... EVROPSKE BERZE SE UMIRILE U iščekivanju važnih odluka

Evropske berzanske akcije blago su ojačale u sredu nakon što su porasle nade da će biti postignut dogovor o Brexitu i nakon što je Francuska ublažila blokadu saobraćaja sa Velikom Britanijom. Berze su živnule uprkos odbijanju američkog predsednika Donalda Trampa da potpiše zakon o kriznoj finansijskoj pomoći.  

Panevropski indeks Stoxx600 porastao je za 0,47 odsto nastavljajući pozitivan trend iz prethodnog dana, nemački DAX porastao je za 0,5 procenata, a francuski CAC40 za 0,4 odsto. Istovremeno, britanski indeks FTSE100 izgubio je 0,98 odsto vrednosti.

Optimizam u vezi sa trgovinskim sporazumom između Velike Britanije i Evropske unije nakon Brexita je obnovljen, nakon izjave glavnog evropskog pregovarača Mišela Barnijea (Michel Barnier) da obe strane čine „konačni napor“ za postizanje dogovora. Neki izvori sugerišu da bi do toga moglo da dođe u sredu, prenosi Market Watch.

Iako širenje nove varijante korona virusa u Velikoj Britaniji i strahovi od ekonomskih posledica oštrih mera zatvaranja drže evropske berze pod pritiskom, ohrabrenje je došlo kada je Francuska ponovo otvorila granicu za kamione koji su čekali u Doveru. Vozačima će biti dozvoljen ulazak u tunel ili na trajekt kada pokažu negativan PCR test na korona virus.

Foto: Tanjug/AP

Vakcine su ponovo bile u fokusu borbe protiv novog soja virusa Covid-19, koji je otkriven i u Italiji, Južnoj Africi i Australiji. Rukovodstvo kompanije BioNTech, koja je u partnerstvu sa komapnijom Pfizer razvila vakcinu protiv korona virusa, uvereno je da će njihovo cepivo biti efikasno i protiv mutiranog virusa, ali navodi da je potrebno još testiranja.   

Vrednosti turističkih kompanija i proizvođača automobila su ojačale. Akcije kompanije Daimler porasle su za 3,1 odsto, prenosi Swiss Info. Berzanski stručnjaci ocenjuju da će se tržište uzdržati od naglih poteza dok se situacija u vezi sa svim pomenutim pitanjima ne bude raščistila.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...