Potrošnja smanjena za 12 odsto u odnosu na nivo pre pandemije

Evropske zemlje smanjuju potrošnju gasa

EUU fokusuVesti

12.10.2021 10:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropske zemlje smanjuju potrošnju gasa Evropske zemlje smanjuju potrošnju gasa
Industrijski sektor u Evropi počeo je da umanjuje zahteve za prirodnim gasom jer su rekordne cene istog učinile ovaj energent nedostupnim za mnoge korisnike.... Evropske zemlje smanjuju potrošnju gasa

Industrijski sektor u Evropi počeo je da umanjuje zahteve za prirodnim gasom jer su rekordne cene istog učinile ovaj energent nedostupnim za mnoge korisnike.

Prosečna potrošnja u oktobru je 12 odsto manja u odnosu na nivo pre pandemije, navodi se u podacima koje je prikupila konsultantska agencija iz Pariza Engie EnergyScan. Potrošnja gasa već je počela da opada u septembru, te je tada bila za pet odsto niža nego istog meseca 2019. godine, prenosi Bloomberg.

U industrijskom sektoru u Evropi javlja se trend smanjene potrošnje i zahteva za gasom, navodi direktor Engie EnergyScan Žulijen Oaro (Julien Hoarau). Prema njegovim rečima, do sada smanjenje potrošnje najočiglednije je u Nemačkoj, Holandiji i Velikoj Britaniji, ali treba sačekati nekoliko nedelja da vidimo da li će zaista biti tako kada se poveća potražnja u grejnoj sezoni. 

Neposredno pred početak zime, cene prirodnog gasa dostižu rekordne nivoe. Određene kompanije koje intenzivno koriste energente privremeno su prestale sa radom, jer njihovo održavanje postaje previše skupo. Kriza je uticala i na snabdevače energijom i na džepove potrošača u Evropi. 

Referentni ugovor o gasu nedavno je povučen u nadi da će Rusija povećati količinu isporuke. Međutim, cene gasa su i dalje četiri puta veće.

Visoke cene gasa mogu da uspore ekonomski oporavak u Evropi, jer su određene grane industrije već teško pogođene, zaključio je Oaro.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...