Spor američke kompanije i ruske države

ExxonMobile zapretio Moskvi tužbom

SvetVesti

31.8.2022 12:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

ExxonMobile zapretio Moskvi tužbom ExxonMobile zapretio Moskvi tužbom
Američka kompanija ExxonMobil, koja poseduje 30 odsto udela u gasno-naftnom projektu „Sahalin 1“, obavestila je Rusiju da će je tužiti ukoliko joj ne bude... ExxonMobile zapretio Moskvi tužbom

Američka kompanija ExxonMobil, koja poseduje 30 odsto udela u gasno-naftnom projektu „Sahalin 1“, obavestila je Rusiju da će je tužiti ukoliko joj ne bude omogućeno da se povuče iz projekta prodajom svoje imovine.

ExxonMobil smatra da postupci ruskih vlasti krše njena prava i „sprečavaju je da bezbedno izađe iz projekta“, prenosi Komersant, pozivajući se na Wall Street Journal. Američka kompanija najavila je u martu povlačenje iz projekta, a ruski predsednik Vladimir Putin zabranio je u avgustu akcionarima iz „neprijateljskih“ zemalja da prodaju stratešku imovinu u sektoru goriva i energije bez posebne odluke.

Američka kompanija saopštila je da je nedavno ruskoj vladi poslala obaveštenje o neslaganju sa zabranom prodaje imovine, što je standardna procedura za rešavanje spora pre podizanja tužbe.

U dokumentu koji je upućen ruskoj vladi utvrđen je rok do kojeg dve strane moraju da postignu sporazum, dok bi se u protivnom ovim slučajem bavio sud.

ExxonMobile navodno već priprema tužbu, jer veruje da je malo verovatno da će problem biti rešen izvan suda, a rok za vansudsko poravnanje je između 30 i 90 dana od slanja obaveštenja, u zavisnosti od uslova ugovora. Očekuje se da će tužba biti podneta sudu izvan Rusije, a advokati navode da bi parnica na međunarodnom arbitražnom sudu mogla da traje godinama.

Ruska kompanija Rosneft, koja poseduje 20 odsto vlasništva u projektu, saopštila je da su finansijske nesuglasice između partnera u projektu povezane „sa jednostranom odlukom Exxona sa smanji proizvodnju, što je dovelo do gubitaka“. Kako navodi ruska kompanija, povratak u normalne proizvodne aktivnosti projekta „Sahalin 1“ mogao bi da stvori neophodne uslove za rešavanje svih spornih pitanja.

Ruske vlasti saopštile su u julu da je proizvodnja nafte na „Sahalinu 1“ opala 22 puta, sa 220.000 na 10.000 barela dnevno. To se dogodilo nakon što je operater ExxonMobile povukao svoje stručnjake iz projekta. Američka kompanija pripisala je pad proizvodnje „nedavnim događajima koji sprečavaju kompaniju u ispunjavanju obaveza po ugovorima i vođenju operacija na potrebnom nivou međunarodnih standarda za pomorsku i naftnu industriju“.

Vlada Rusije naložila je 3. avgusta registraciju novog operatera za projekat „Sahalin 2“, u kojem manjinsko vlasništvo imaju britansko-holandski Shell, kao i japanski Mitsui i Mitsubishi. Naziv operatera je Sakhalin Energy, a njime će upravljati Andrej Olejnikov, sadašnji direktor filijale Sakhalin Energy. Putin je krajem juna potpisao ukaz o nacionalizaciji kompanije Sakhalin Energy.

Ukoliko strani partneri ne budu istakli potraživanja, njihov udeo biće predmet procene, a vlada će ga ponuditi nekom ruskom pravnom licu. Sakhalin Energy Investment Company registrovana je na Bermudama. Fabrika „Sahalin 2“ koja proizvodi tečni prirodni gas puštena je u rad 2009. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...