FARMACEUTSKA INDUSTRIJA SRBIJE POVEĆALA IZVOZ Najviše se traže maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

11.12.2020 11:47 Autor: Marija Jovanović 3

FARMACEUTSKA INDUSTRIJA SRBIJE POVEĆALA IZVOZ Najviše se traže maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju FARMACEUTSKA INDUSTRIJA SRBIJE POVEĆALA IZVOZ Najviše se traže maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju
Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata u Srbiji za deset meseci 2020. povećana je za 8,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine,... FARMACEUTSKA INDUSTRIJA SRBIJE POVEĆALA IZVOZ Najviše se traže maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju

Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata u Srbiji za deset meseci 2020. povećana je za 8,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a izvoz je veći 8,7 procenata, saopštila je Privredna komora Srbije.

Najviše su tražene zaštitne maske i rukavice, dezinfekciona sredstva, preparati za jačanje imuniteta, kao i lekovi koji se koriste u terapiji lečenja Covid-19. Najveći skok prodaje proizvoda farmaceutske industrije bio je tokom marta.

Foto: Pixabay.com

„Farmaceutska industrija u Srbiji reagovala je brzo i odgovorno, održavajući stalnu komunikaciju sa regulatornim autoritetima i u vanrednim okolnostima, obezbedila je sigurno snabdevanje lekovima i medicinskim sredstvima, ali i dodatnu pomoć u vidu značajnih donacija“, kazala je Mirjana Vučićević, sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost Privredne komore Srbije.

Širenjem pandemije većina proizvođača je revidirala svoje planove proizvodnje i koncentrisala se na one proizvode za kojima je vladala povećana tražnja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), od januara do oktobra ove godine, vrednost izvoza domaće farmaceutske industrije veća je za 387,1 milion evra što je rast od 8,7 procenata u odnosu na isti period 2019. godine.

U istom periodu uvoz farmaceutskih proizvoda vredeo je 1,1 milijardu evra pa se beleži spoljnotrgovinski deficit u ovoj oblasti od 624,6 miliona evra, pokazuju podaci RZS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...