FITCH POTVRDIO KREDITNI REJTING SLOVENIJE – „A“ sa stabilnim izgledima

EURegionVesti

19.7.2020 14:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

FITCH POTVRDIO KREDITNI REJTING SLOVENIJE – „A“ sa stabilnim izgledima FITCH POTVRDIO KREDITNI REJTING SLOVENIJE – „A“ sa stabilnim izgledima
Rejting agencija Fič (Fitch Ratings) potvrdila je kreditni rejting Slovenije na nivou A (stabilni izgledi). Ovo je treća potvrda kreditnog rejtinga Republike Slovenije od... FITCH POTVRDIO KREDITNI REJTING SLOVENIJE – „A“ sa stabilnim izgledima

Rejting agencija Fič (Fitch Ratings) potvrdila je kreditni rejting Slovenije na nivou A (stabilni izgledi).

Ovo je treća potvrda kreditnog rejtinga Republike Slovenije od izbijanja pandemije korona virusa. U aprilu rejting je potvrdila agencija Moody’s (Baa1, pozitivna prognoza), a u junu Standard & Poor’s (AA-, stabilna prognoza).

Potvrđujući rejting, Fič konstatuje otpornost slovenačke ekonomije na negativan uticaj pandemije korona virusa. Uspešni potezi fiskalne politike u prošlosti, izradili su uverenje da će fiskalni deficit koji je posledica mera ublažavanja epidemije biti saniran kada korona kriza počne da prolazi.

Fič takođe predviđa da će se BDP Slovenije u 2020. godini smanjiti za 7,1 odsto, a da se u 2021. očekuje rast od 4,9 procenata. Prema projekcijama Agencije, deficit opšte države u 2020. godini iznosiće 7,8 odsto BDP-a zbog mera protiv epidemije, ali očekuje se da će početi da opada 2021. godine. Zbog toga se javni dug procenjuje na 80,3 odsto BDP-a krajem 2020, i prema procenama postepeno će se smanjivati tokom naredne godine.

Isto tako, agencija je pozitivno ocenila mere koje su ekonomske vlasti preduzele u suzbijanju ekonomskih posledica epidemije virusa COVID-19. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...