Predlog za promenu procedure odlučivanja u EU

Fon der Lajen za preglasavanje umesto konsenzusa

EUVesti

21.6.2022 11:17 Autor: Vladimir Jokanović 2

Fon der Lajen za preglasavanje umesto konsenzusa Fon der Lajen za preglasavanje umesto konsenzusa
Evropska unija mora da bude u stanju da brže odgovori na geopolitička dešavanja i treba da okonča uslov jednoglasnosti u donošenju spoljnopolitičkih odluka, izjavila... Fon der Lajen za preglasavanje umesto konsenzusa

Evropska unija mora da bude u stanju da brže odgovori na geopolitička dešavanja i treba da okonča uslov jednoglasnosti u donošenju spoljnopolitičkih odluka, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

„U spoljnim poslovima zaista moramo da pređemo na glasanje kvalifikovanom većinom“ rekla je predsednica EK uoči ovonedeljnog samita Saveta EU, na kojem se očekuje da će šefovi država i vlada zemalja EU odlučivati o kandidatskom statusu za prijem u EU za Ukrajinu i Moldaviju, prenosi Politico.

Fon der Lajen je navela da je nemoguće u ovom trenutku predviđati promenu uslova jednoglasnosti u drugim oblastima, ali da je u slučaju spoljne politike došla do čvrstog ličnog zaključka da zahtev jednoglasnosti nije održiv.

„Duboko sam uverena da to nije održivo da EU nije u stanju da zauzme stav zbog jednog blokiranja“, navela je predsednica EK.

Prema njenim rečima „svet želi da čuje evropski glas“, a događaji se ređaju velikom brzinom dok EU kasni.

„Brzina je prevelika da bi se stalno, ili prečesto, ne bi čula i videla zbog jednog blokiranja. Stoga sam zaista uverena da nam je potrebna kvalifikovana većina“, objasnila je Fon der Lajen.

Ona je navela da očekuje da će 27 evropskih lidera prihvatiti preporuku EK o dodeljivanju kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji.

Očekuje se da će Savet EU prihvatiti preporuku EK uz sugestiju da će Ukrajina i Moldavija morati da ispune više uslova pre početka formalnih pregovora o članstvu.

  • MAJA

    21.6.2022 #1 Author

    Geopoliticka desavanja se i nas ticu

    Odgovori

  • kaćica

    21.6.2022 #2 Author

    Neka se dogovore sta ce biti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...