Rudarska kompanija preuzima tehnologiju Formule 1

Fortescue Metals kupuje razvojni deo kompanije Williams

Hi-techLifestyleSvetVesti

24.1.2022 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Fortescue Metals kupuje razvojni deo kompanije Williams Fortescue Metals kupuje razvojni deo kompanije Williams
Australijski rudarski gigant Fortescue Metals saopštio je da preuzima električnu tehnologiju trkačkog tima Formule 1, čuvenog Williams-a, za 222,2 miliona dolara. Fortescue Metals otkupiće... Fortescue Metals kupuje razvojni deo kompanije Williams

Australijski rudarski gigant Fortescue Metals saopštio je da preuzima električnu tehnologiju trkačkog tima Formule 1, čuvenog Williams-a, za 222,2 miliona dolara. Fortescue Metals otkupiće Williams Advanced Engineering (WAE) od privatne investicione kompanije EMK Capital.

Cilj sporazuma je da pomogne australijskom proizvođaču rude gvožđa da postigne svoj cilj da bude ugljenično neutralan do 2030. godine, prenosi BBC. Jedan od prvih projekata koje planira da razvije Fortescue Metals je električni voz na baterije.

„Ova najava je ključna za uklanjanje mašina na fosilna goriva i njihovu zamenu tehnologijom nulte emisije ugljenika“, rekao je osnivač i predsednik Fortescue Metals, Endru Forest (Andrew Forrest). Forest, najbogatiji Australijanac, sa više od 18 milijardi vrednom imovinom, poznat je po ulaganju u projekte održive energije.

Prema ugovoru, WAE sa sedištem u Velikoj Britaniji biće integrisan u jedinicu za čistu energiju kompanije Fortescue Metals iz Perta. Australijska kompanija saopštila je da planira da koristi tehnologiju baterija WAE za napajanje svojih teretnih vozova, teške industrijske opreme i teretnih kamiona.

WAE, koji za sebe tvrdi da je „vodeći svetski tehnološki i inženjerski biznis“, osnovan je 2010. godine za F1 tim Williams da bi razvio tehnologiju niske emisije ugljenika za vozila. Fortescue je od početka prošle godine razvijao prototip baterije za upotrebu u teškoj industriji.

Istovremeno, bivši predsednik Međunarodne automobilske federacije (FIA) Žan Tod (Jean Todt) rekao je da u narednim decenijama neće biti moguće da trkački automobili u F1 budu na struju. „Trke električnih automobila u F1 jednostavno nisu moguće. Možda za 20, 30 godina“, rekao je Tod, objašnjavajući to performansama i velikim brzinama koje postižu automobili u F1.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...