Nakon skoro dve godine čekanja Fond za razvoj uplaćuje pomoć za poslovanje

Francuska odobrava zajmove za 24 sata, srpskim turističkim agencijama krediti za likvidnost stižu posle 23 meseca

BiznisPoslovanjePreduzetnikSrbijaTurizamVesti

23.2.2022 13:54 Autor: Marija Jovanović 12

Francuska odobrava zajmove za 24 sata, srpskim turističkim agencijama krediti za likvidnost stižu posle 23 meseca Francuska odobrava zajmove za 24 sata, srpskim turističkim agencijama krediti za likvidnost stižu posle 23 meseca
Turističke agencije u Srbiji konačno mogu da računaju na kredite za likvidnost Fonda za razvoj, koje čekaju već 23 meseca. Naime, kako je za... Francuska odobrava zajmove za 24 sata, srpskim turističkim agencijama krediti za likvidnost stižu posle 23 meseca

Turističke agencije u Srbiji konačno mogu da računaju na kredite za likvidnost Fonda za razvoj, koje čekaju već 23 meseca. Naime, kako je za Biznis.rs potvrdio predsednik Udruženja turističkih agencija i turističkih radnika Sbije “Inicijativa TAS” Dragan Subotić, nakon više desetina dopisa i molbi održan je sastanak predstavnika turističkog sektora, ministarke privrede Anđelke Atanasković i direktorke Fonda za razvoj Slađane Backović, te su krediti za 141 turističku agenciju konačno počeli da se puštaju u ponedeljak, i očekuje se da će novac leći na račune turističkih agencija zaključno sa četvrtkom (24. februara), kako im je i obećano.  

“Krediti za likvidnost Fonda za razvoj Republike Srbije formirani su odmah nakon proglašenja pandemije, odnosno vanrednog stanja, 15. marta 2020. godine. Prema uredbi Vlade Srbije od 10. aprila te godine, Fondu za razvoj naloženo je da posao oko odobravanja kredita za likvidnost završi do 31. decembra 2020. Tada je primljeno 263 zahteva koji se tiču samo turističkih agencija, a Fond je uspeo da obradi svega 95”, navodi naš sagovornik i dodaje da su se u tom periodu više puta obraćali nadležnima za pomoć, ali bez uspeha.

“Kredit nije pomoć, već mera i to za potrebnu likvidnost za nastavak poslovanja svih privrednih subjekata koji su direktno ugoženi zbog pandemije korona virusa. Sve zemlje sveta su preko svojih državnih fondova isto tako postupile samo što, za razliku od naše, Francuska za 24 sata od prijema zahteva odobrava kredite, Italija u roku od 48 sati, Slovenija takođe. Naša zemlja 23 meseca ne odobrava kredite”, ističe Subotić.

Nakon višemesečnog čekanja, prema njegovim rečima, predstavnici turističkog sektora dobili su informaciju da novca za isplatu nema, iako je u javnosti situacija predstavljana potpuno drugačije, pa je država zatražila kredite od Evropske investicione banke, koje je ona odobrila i isplaćivala u nekoliko tranši.

“Premijerka Srbije Ana Brnabić naložila je 31. jula 2021. godine Fondu za razvoj da nastavi sa obradom pristigle dokumentacije za sve one privredne subjekte za koje nije završena obrada kako je bilo naloženo u uredbi. Dakle, uredba Vlade Srbije u tom pogledu nije bila sprovedena i naravno da za to niko ne snosi konsekvence. Zbog toga smo pripremili tužbu koju ćemo da podnesemo protiv svih odgovornih lica vezano za problem neispunjavanja uredbe Vlade Republike Srbije”, navodi Subotić.

Foto: Freepik.com

Kao oštećeni privredni subjekti, turističke agencije su u međuvremenu čekale novac kako bi održale likvidnost nadajući se da će celokupan proces biti završen, a u nekoliko navrata ih je Evropska investiciona banka izveštavala da je uplatila novac Srbiji za potrebe finansiranja tih kredita.

“Konačno, tek krajem prošle godine u decembru 2021. dobijamo poziv da potpisujemo ugovore i da su nam krediti odobreni, a kada ćemo dobiti novac ponovo niko ne zna. Naime, kada smo se obratili Evropskoj investicionoj banci po tom pitanju i kada smo rekli da smo potpisali ugovore, a da niko ne zna kada možemo da očekujemo sredstva, EIB se izuzetno začudila jer je već u nekoliko tranši uplatila novac za te potrebe”, kaže Dragan Subotić.

Kako objašnjava, nenamensko trošenje sredstava kažnjivo je, na primer kada privredni subjekt traži od svoje poslovne banke kredit za likvidnost, a potroši ga za nabavku vozila. Međutim, tvrdi Subotić, kada država to učini onda nema nikakvih konsekvenci.

“Budući da su videli da ne odustajemo Evropska investiciona banka je zatražila od naše države da joj hitno dostavi potpisane ugovore, papire koji će pokriti te tranše, što je naša država uradila i konačno 11. februara ove godine EIB nas obaveštava da su upravo izvršili uplatu još jedne tranše. Fond za razvoj nas je odmah potom obavestio 14. februara da je taj novac legao i da će konačno u narednih nekoliko dana krediti biti isplaćeni”, ističe naš sagovornik.

Prepolovljen broj radnika u turističkim agencijama  

Kada je reč o sastanku koji je održan u ponedeljak, predsednik udruženja Inicijativa TAS kaže da su razgovarali o ovoj temu i situaciji i tražili jasne odgovore na pitanja i sve propuste, a da su dobili uveravanja da će im novac, koji je trebalo da obezbedi egzistenciju za sve privrednike i njihove zaposlene u trenutku kada nisu imali mogućnost da rade i na koji čekaju od aprila 2020. godine, konačno biti isplaćen.

U međuvremenu, kada se podvuče crta, od 1.236 turističkih agencija, koliko je poslovalo pre 15. marta 2020. godine, kada je uvedeno vanredno stanje, do danas je preživelo nešto malo više od 800 privrednih subjekata u ovom sektoru, kaže Subotić i dodaje da je od 4.270 radnika, koliko je bilo zaposlenih u turističkim agencijama, sada taj broj prepolovljen i iznosi tek nešto više od 2.200.

  • FEUIT04

    23.2.2022 #1 Author

    Turizam I ugostiteljstvo ima najvece posledice epidemije. Njima treba najvise pomoci

    Odgovori

  • Milovan94

    23.2.2022 #2 Author

    U sadašnjoj situaciji turističkim agencijama će dosta značiti zajmovi ali treba posle i vratiti

    Odgovori

  • IVAN

    23.2.2022 #3 Author

    Lepo samo kolkko ce to znaciti nadam se da hoce.

    Odgovori

  • SNEZANA

    23.2.2022 #4 Author

    Realno,ta grana privrede je definitivno najugrozenija,tako da im je svaka pomoc dobrodosla.

    Odgovori

  • MARA

    23.2.2022 #5 Author

    Turizam je definitivno najpogodjenija delatnost, svaka vrsta pomoći bi značila.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.2.2022 #6 Author

    Da je malo ranije stigla pomoc,mnogi su se u medjuvremenu zatvorili….

    Odgovori

    • HEPO

      19.4.2023 #7 Author

      Isplivace oni kad dodje leto

      Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.2.2022 #8 Author

    Turizmu će na globalnom nivou trebati mnogo godina da se oporavi

    Odgovori

  • BOLEK

    23.2.2022 #9 Author

    Lepa vest

    Odgovori

  • LUKA

    23.2.2022 #10 Author

    Svaka pomoc ce I’m znaciti

    Odgovori

  • ZVE84

    23.2.2022 #11 Author

    Kad ne može naša država, čekamo Francusku! Glupost!

    Odgovori

  • Gaga45

    17.9.2022 #12 Author

    I treba da im se pomogne

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...