PARLAMENT U PARIZU PROŠIRUJE KLIMATSKI ZAKON

Francuska priprema program smanjenja broja automobila

AutomobiliEULifestyleNovacVestiZdravlje

20.4.2021 12:21 Autor: Vladimir Jokanović 1

Francuska priprema program smanjenja broja automobila Francuska priprema program smanjenja broja automobila
Francuska bi uskoro mogla da pokrene program smanjenja broja automobila u cilju smanjena emisije štetnih gasova, nudeći vlasnicima starih vozila koja najviše zagađuju okolinu... Francuska priprema program smanjenja broja automobila

Francuska bi uskoro mogla da pokrene program smanjenja broja automobila u cilju smanjena emisije štetnih gasova, nudeći vlasnicima starih vozila koja najviše zagađuju okolinu subvencije od 2.500 evra za kupovinu električnih vozila i bicikala ili korišćenje gradskog prevoza. Parlament je preliminarno već odobrio mere za poboljšanje klimatskih uslova.

Građani će biti motivisani da odbace svoja stara motorna vozila, koja su najveći zagađivači, nudeći novac za prelazak na neki od “plemenitijih“ vidova prevoza. Francuska vlada prvi put razmatra rešenje da smanji broj automobila, umesto da ih učini “zelenijim“, prenosi US Express News.

Glasanje u parlamentu je dopuna nacrta zakona o klimi koji reguliše načine za smanjenje emisije štetnih gasova sa efektima staklene bašte. Očekuje se da će predlog zakona biti usvojen kasnije ove godine, a lobisti industrije električnih bicikala ocenjuju da je francuska Narodna skupština poslala važnu poruku vladama širom sveta.

Foto: Pixabay.com

“U stimulativnim i klimatskim planovima ne bi trebalo da postoje programi za redukciju broja automobila koji ne uključuju mogućnost kupovine bicikala. Francuska skupština jasno je stavila do znanja da se prilikom zamene vozila mora voditi računa o električnim i teretnim biciklima“, navode lobisti.

Francuska federacija korisnika bicikala ocenila je da svaka vlada mora da prepozna da je biciklistička industrija u Evropi ta koja vodi svet u promeni prema elektromobilnosti. Sve više francuskih gradova uvodi ili proširuje zone sa niskom emisijom, u kojima je zabranjeno kretanje automobila na benzinski pogon.  

Prema rečima promotera zakona u mnogim francuskim porodicama svaki član ima svoj automobil, a jedan od automobila često je veoma star. Predlagači zakona se nadaju da će sada neki od članova porodice kupovati bicikle, kao i da neće biti zloupotrebe.

Foto: Pixabay.com

Trebalo bi onemogućiti eventualne kupovine najjeftinijih “krševa“ koji bi se zatim mogli zameniti za 2.500 evra naknade, pa bi jedna od odredbi novog zakona trebalo da bude dokazivanje dugoročnog vlasništva nad automobilom koji je za otpad.

Prethodni programi otkupa starih automobila podsticali su njihove vlasnike da umesto njih kupuju nove automobile, tako da se njihov ukupni broj na ulicama nije smanjio. Britanska vlada davala je svojevremeno 2.000 funti kupcima novih automobila, koji su se odricali vlasništva nad svojim 10 i više godina starim automobilima.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...