predizborna kalkulacija i preventiva mogućih tenzija

Francuska vlada blokira povećanje cene gasa do aprila 2022. godine

SvetVesti

2.10.2021 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Francuska vlada blokira povećanje cene gasa do aprila 2022. godine Francuska vlada blokira povećanje cene gasa do aprila 2022. godine
Francuska vlada će blokirati poskupljenja gasa i električne energije, kako bi ublažila troškove svojih građana. Premijer Žan Kasteks (Jean Castex), najavio je da će,... Francuska vlada blokira povećanje cene gasa do aprila 2022. godine

Francuska vlada će blokirati poskupljenja gasa i električne energije, kako bi ublažila troškove svojih građana.

Premijer Žan Kasteks (Jean Castex), najavio je da će, nakon već planiranog povećanja cena gasa za 12,6 odsto u petak, vlada blokirati svako dalje povećanje cena i tako sve do aprila, prenosi Jutarnji list.

Kasteks je takođe rekao da će vlada ograničiti poskupljenja električne energije koja bi trebalo da se dogode u februaru naredne godine, i to smanjenjem poreza na električnu energiju.

Postavićemo ono što bih ja nazvao ‘cenovni štit’ za gas i električnu energiju. Zaštitićemo se od ovih poskupljenja“, rekao je Kasteks na televizijskom kanalu TF1.

Budući da su predsednički izbori zakazani za april, vlada je i te kako svesna rizika rasta cena gasa i električne energije. Po svaku cenu žele da izbegnu situaciju iz 2018. godine kada se, podstaknut skokom cena energije i vladinim predlogom za povećanje poreza na gorivo u borbi protiv klimatskih promena, pojavio protestni pokret „žutih prsluka“.

Francuska energetska politika postajala je ključno područje političke rasprave među kandidatima na predsedničkim izborima, a vlada je već najavila izuzetnu subvenciju za energiju u iznosu od 100 evra za 5,8 miliona najsiromašnijih domaćinstava u zemlji, što ukupno iznosi 580 miliona evra. Kasteks je izjavio i da će, ako mere za zamrzavanje cena energije ne budu dovoljne za ublažavanje pritiska na domaćinstva, vlada razmotriti povećanje ove uplate.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...