Google nije zaobišao pravosuđe ove zemlje

Francuzi se izborili za plaćanje autorskih prava

Firme u fokusuKulturaLifestyleSvetU fokusuVesti

22.1.2021 11:04 Autor: Julijana Vincan 0

Francuzi se izborili za plaćanje autorskih prava Francuzi se izborili za plaćanje autorskih prava
Kompanija Google i grupa francuskih izdavača saopštili su da su postigli načelni sporazum o autorskim pravima, po osnovu kojeg će tehnološki gigant plaćati izdavačima... Francuzi se izborili za plaćanje autorskih prava

Kompanija Google i grupa francuskih izdavača saopštili su da su postigli načelni sporazum o autorskim pravima, po osnovu kojeg će tehnološki gigant plaćati izdavačima preuzete sadržaje objavljene na toj mreži.

Kako prenosi portal Tech Crunch, ovo je rezultat primene „susednog prava“ na vesti koje su prenesene u nacionalni zakon nakon pan-evropske reforme autorskih prava dogovorene još 2019. godine.

Naime, kako se navodi, Google je pokušao da izbegne plaćanje francuskim izdavačima za ponovnu upotrebu fragmenata sadržaja u svom objedinjavanju vesti i proizvodima za pretragu tako što ih više nije prikazivao u toj zemlji.

Francuska zastava
Foto: Pixabay.com

U aprilu prošle godine, Francuski nacionalni regulator konkurencije (FCA) obustavio je taj pokušaj da se izbegnu plaćanja, koristeći hitnu proceduru poznatu kao privremene mere – smatrajući da je takvo jednostrano povlačenje isečaka nepravedno i štetno za sektor štampe i verovatno predstavlja zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu.

Nekoliko meseci kasnije, Google je izgubio žalbu na tu zabranu kojom mu je naloženo da pregovara sa izdavačima o ponovnoj upotrebi sadržaja – ostavljajući mu malo izbora osim da sa francuskim novinama razgovara o plaćanju.

Gugl

Udruženje informativnih medija (APIG), koje zastupa interese oko 300 naslova političkih i opštih informacija u Francuskoj, objavilo je okvirni sporazum, napisavši da utvrđuje uslove pregovora sa svojim članovima za ponovnu upotrebu njihovog sadržaja.

Google i APIG nisu precizirali koliko bi novca prema sporazumu mogle da dobiju članice tog udruženja koje okuplja nacionalne i lokalne izdavače. Detalji o kriterijumima za izračunavanje naknada takođe nisu obelodanjeni.

Saopštenje o ovom sporazumu došlo je nakon višemesečnih pregovora između Googla, francuskih izdavača i novinskih agencija o tome kako da primene izmenjena pravila EU o autorskim pravima, prema kojima izdavači mogu da traže naknadu od mrežnih platformi za objavu njihovih vesti.

Google je do sada imao samo pojedinačne ugovore ove vrste sa nekoliko francuskih medijskih kuća, uključujući nacionalne dnevne novine Mond i Figaro, i ovo je njegov prvi kolektivni sporazum o autorskim pravima sa izdavačima u Evropi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...