Finansijski izveštaji revizorske kuće Deloitte otkrivaju

Fudbalsko tržište zabeležilo prvi pad prihoda od globalne finansijske krize

BiznisEUVesti

30.7.2021 08:47 Autor: Julijana Vincan 0

Fudbalsko tržište zabeležilo prvi pad prihoda od globalne finansijske krize Fudbalsko tržište zabeležilo prvi pad prihoda od globalne finansijske krize
Prema 30. godišnjem izveštaju o finansijama u fudbalu kompanije Deloitte, evropsko fudbalsko tržište se usled pandemije korona virusa smanjilo za 13 procenata i njegova... Fudbalsko tržište zabeležilo prvi pad prihoda od globalne finansijske krize

Prema 30. godišnjem izveštaju o finansijama u fudbalu kompanije Deloitte, evropsko fudbalsko tržište se usled pandemije korona virusa smanjilo za 13 procenata i njegova vrednost je iznosila 25,2 milijarde evra u sezoni 2019/20, saopšteno je iz te revizorske kuće. Kako je naznačeno u izveštaju, to je prvi pad prihoda od globalne finansijske krize iz sezone 2008/09.

U godišnjem izveštaju o finansijama u fudbalu, ta kompanija objašnjava da, kada su u pitanju ‘velikih pet’ evropskih liga (Engleska, Italija, Nemačka, Španija i Francuska), sa rekordnim udelom od 60 odsto u fudbalskom tržištu, prihod iznosi 15,1 milijardu evra, odnosno 11 procenata manje (1,9 milijardi manje) nego u prethodnoj godini.

Prihodi klubova engleske Premijer lige pali su za 13 odsto, sa rekordnih 5,8 milijardi evra u sezoni 2018/19, na 5,1 milijardu evra u sezoni 2019/20. Deloitte objašnjava da je to prvi pad ukupnih prihoda u istoriji Premijer lige i najniži ukupni prihod ostvaren od sezone 2015/16.

Nemačka Bundesliga zabeležila je najmanji pad, od samo četiri odsto (137 miliona evra) u ukupnim prihodima, jer se sezona završila pre kraja finansijske godine, pa je televizijskim kućama odobrila minimalne popuste. Bundesliga je ostvarila prihode od 3,2 milijarde evra i pretekla La Ligu (3,1 milijarda evra), kao fudbalska liga sa drugim najvećim prihodima u 2019/20, nakon što su prihodi La Lige pali za osam odsto.

Italijanska Serija A ostvarila je prihode od 2,1 milijarde evra (pad od 18 procenata), dok je francuska Prva liga, koja je otkazala sezonu zbog mera u borbi protiv pandemije korona virusa, ostvarila prihode od 1,6 milijardi evra, odnosno pad od 16 odsto. Ove dve lige ostvarile su ostatak prihoda ‘velikih pet’ evropskih liga od 15,1 milijardu evra.

Iako su se ukupni prihodi „velikih pet“ liga smanjili za 11 procenata, ukupni troškovi plata ostali su nepromenjeni.

Den Džons (Dan Jones) iz Sektora za analizu sportskog poslovanja kompanije Deloitte, objasnio je da će se tek za nekoliko godina znati kakve je finansijske posledice pandemija bolesti Covid-19 ostavila na fudbal u Evropi. Kako je naveo, već sada postaju svesni razmera finansijskog uticaja korona krize na evropske klubove.

„Potrebno je napomenuti da iako je sada već prošlo 16 meseci od početka pandemije u Evropi, analiza u ovom izveštaju je usredsređena na finansijsku godinu 2019/20, pa se stoga u većini slučajeva odnosi na tri meseca uticaja pandemije. Privremeni prekid rada liga doveo je do razlika u pogledu završetka sezone i standardnih perioda finansijskog izveštavanja u Engleskoj, Španiji i Italiji“, istakao je Džons.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...