Situaciju na tržištu gasa "određuju kompanije i trgovci"

Gazprom ispunjava ugovorne obaveze prema Nemačkoj

EUSvetVesti

28.12.2021 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Gazprom ispunjava ugovorne obaveze prema Nemačkoj Gazprom ispunjava ugovorne obaveze prema Nemačkoj
Nemačko Ministarstvo ekonomije i zaštite klime saopštilo je da nema prekida u snabdevanju gasom u Nemačkoj, kao i da je postignuta njegova bezbednost, a... Gazprom ispunjava ugovorne obaveze prema Nemačkoj

Nemačko Ministarstvo ekonomije i zaštite klime saopštilo je da nema prekida u snabdevanju gasom u Nemačkoj, kao i da je postignuta njegova bezbednost, a da Rusija ispunjava svoje ugovorne obaveze.

„Veoma pažljivo pratimo situaciju sa gasom. Sigurnost snabdevanja gasom je osigurana, nema prekida u snabdevanju“, navela je Anika Ajnhorn (Annika Einhorn), portparolka ministarstva, prenosi TASS.

Prema njenim rečima, ministarstvo stalno razvija mehanizme za obezbeđivanje snabdevanja gasom u slučaju krize, što se sprovodi u saradnji sa drugim državama članicama EU na osnovu evropskog zakonodavstva.

Ona je podsetila da u Nemačkoj situaciju na tržištu gasa određuju kompanije i trgovci.

„To znači da nemačka vlada ne odlučuje o tokovima gasa, već tržište. Tako da ne možemo komentarisati pojedinačne izjave, posebno Rusije. To bi trebalo da urade prodavci koji posluju na tržištu. Prema našim informacijama, Rusija ispunjava svoje obaveze snabdevanja“, rekla je Ajnhorn.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da Gazprom ne rezerviše kapacitete gasovoda Jamal-Evropa, jer nema narudžbine evropskih potrošača. Prema njegovim rečima Gazprom nije odgovoran za evropsku gasnu krizu.

Bloomberg je ranije izvestio da Gazprom prekida isporuke gasa kroz gasovod Jamal-Evropa, ne zbog želje da se manipuliše cenama, već zbog toga što su kupci već iscrpeli godišnje limite, pa bi morali dodatno da plate, da bi dobili više goriva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...