Referentna cena evropskog gasa porasla je više od 250 odsto ove godine

Gazprom spreman da poveća isporuke gasa Evropi

SrbijaSvetVesti

27.9.2021 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Gazprom spreman da poveća isporuke gasa Evropi Gazprom spreman da poveća isporuke gasa Evropi
Ruski energetski gigant Gazprom spreman je da poveća isporuke prirodnog gasa Evropi, objavila je novinska agencija Interfax pozivajući se na reči portparola Kremlja u... Gazprom spreman da poveća isporuke gasa Evropi

Ruski energetski gigant Gazprom spreman je da poveća isporuke prirodnog gasa Evropi, objavila je novinska agencija Interfax pozivajući se na reči portparola Kremlja u nedelju, u trenutku kada se beleži nagli rast cena plina.

Prema pisanju ove novinske agencije, Dmitrij Peskov rekao je da je Gazprom zainteresovan za više ugovora o snabdevanju gasom.

Peskov je govorio o niskom nivou zaliha gasa u skladištima širom Evrope. “Da li je moguće dobiti više gasa od Gazproma i onde ga upumpavati? Moguće je. Gazprom je spreman. Štaviše, već je pokrio sve dodatne zahteve”, rekao je Peskov.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i nekoliko zastupnika Evropskog parlamenta optužili su Gazprom da ne čini dovoljno da poveća količinu gasa za Evropu, gde su njegove cene porasle, prenosi Reuters.

Peskov je ponovio da Gazprom ispunjava sve obaveze vezane za isporuku gasa.

“Da li je Gazprom spreman za potpisivanje više ugovora? Gazprom je zainteresovan za to. To je zbog toga što su potrošači u Evropi naši glavni partneri”, rekao je.

Referentna cena evropskog gasa porasla je više od 250 odsto ove godine, što je izazvalo povećanje cena električne energije i uticaja na industriju koja se oslanja na gas za svoju proizvodnju, poput postrojenja za proizvodnju đubriva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...