Namenjen potrošačima iz teške industrije

Gejts sada finansira i izgradnju eksperimentalnog nuklearnog reaktora

SvetU fokusuVesti

26.11.2021 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Gejts sada finansira i izgradnju eksperimentalnog nuklearnog reaktora Gejts sada finansira i izgradnju eksperimentalnog nuklearnog reaktora
Novi eksperimentalni nuklearni reaktor biće izgrađen u američkoj državi Ajdaho, uz učešće kompanije čiji je suosnivač milijarder Bil Gejts (Bill Gates). Predvođen jednom od... Gejts sada finansira i izgradnju eksperimentalnog nuklearnog reaktora

Novi eksperimentalni nuklearni reaktor biće izgrađen u američkoj državi Ajdaho, uz učešće kompanije čiji je suosnivač milijarder Bil Gejts (Bill Gates).

Predvođen jednom od najvećih američkih kompanija za gas i električnu energiju, Southern Company, projekat će se takođe osloniti na tehnologiju kompanije biznismena, koja radi na eksperimentalnim nuklearnim reaktorima, piše Russia Today.

Za mali brzi reaktor u Ajdahu se navodi u saopštenju Southern Company da je prvi te vrste koji koristi rastopljeni hlorid. Uz to, ima za cilj istraživanje i razvoj izvora energije bez ugljenika, a koji radi na višim temperaturama od tradicionalnih nuklearnih reaktora.

Planirano je da reaktor bude pušten u rad za pet godina, a navodno cilja na potrošače iz teške industrije, a ne na proizvodnju struje za javnost.

Ranije ove godine, kompanija TerraPower, osnovana 2006. godine, najavila je da će izgraditi svoju prvu nuklearnu elektranu u Vajomingu. Objekat, sa predviđenom cenom od milijardu dolara, imaće jedinstvenu vrstu reaktora koji koristi natrijum kao izvor energije. Reaktor na natrijum je prvobitno planiran za izgradnju u Pekingu, ali projekat tamo nikada nije realizovan, piše Russia Today.

Bil Gejts je dugo bio poznat kao glasni zagovornik nuklearne energije, rekavši da će njegovi reaktori sledeće generacije štetiti planeti mnogo manje od fosilnih goriva, koja sva sadrže ugljenik. Nedavno je branio nuklearne reaktore i od alternativnih izvora energije, tvrdeći da su pouzdaniji, jer „proizvode struju čak i kada vetar ne duva i sunce ne sija“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...