Kompanija listirana u Londonu priznala pokušaj podmićivanja državnih zvaničnika

Glencore plaća 180 miliona dolara Demokratskoj Republici Kongo

PoslovanjeSvetVesti

5.12.2022 11:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Glencore plaća 180 miliona dolara Demokratskoj Republici Kongo Glencore plaća 180 miliona dolara Demokratskoj Republici Kongo
Kompanija Glencore je pristala da plati 180 miliona dolara Demokratskoj Republici Kongo kako bi pokrila potraživanja u vezi sa koruptivnim aktivnostima u kojima je... Glencore plaća 180 miliona dolara Demokratskoj Republici Kongo

Kompanija Glencore je pristala da plati 180 miliona dolara Demokratskoj Republici Kongo kako bi pokrila potraživanja u vezi sa koruptivnim aktivnostima u kojima je učestvovala u periodu između 2007. i 2018. godine.

To uključuje i aktivnosti pod istragom Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država, kao i Nacionalne obaveštajne finansijske uprave i Ministarstva pravde DR Konga, navodi se u izjavi kompanije Glencore.

“Glencore je dugogodišnji investitor u DR Kongu i njegovi čelnici su zadovoljni što je postignut sporazum u kome se adresiraju posledice pređašnjih postupaka”, naveo je u saopštenju predsedavajući u odboru kompanije Kalidas Madavapedi (Kalidas Madhavpeddi), prenosi Bloomberg.

Prošlog meseca, sudija u Londonu propisao je kaznu za kompaniju Glencore u iznosu od 276 miliona funti (340 miliona dolara) nakon što je firma priznala krivicu za pokušaj podmićivanja državnih zvaničnika kako bi dobila pristup zalihama nafte širom Afrike.

Ova kazna propisana je samo šest meseci nakon što se kompanija listirana u Londonu izjasnila krivom u povezanim slučajevima u Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija Glencore je u maju saopštila da očekuje da će po okončanju tri istrage isplatiti kazne u ukupnoj vrednosti od 1,5 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...