Direktor Uprave za javno zdravlje u kanadskoj provinciji ukazao na rizike za obolevanje od raka pluća

Topionica bakra kompanije Glencore emituje 55 puta više arsena u odnosu na dozvoljeni nivo

PoslovanjeSvetU fokusuVestiZdravlje

11.8.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Topionica bakra kompanije Glencore emituje 55 puta više arsena u odnosu na dozvoljeni nivo Topionica bakra kompanije Glencore emituje 55 puta više arsena u odnosu na dozvoljeni nivo
Direktor Uprave za javno zdravlje u Kvebeku ukazao na toksične emisije u topionici bakra u vlasništvu kompanije Glencore na severozapadu ove provincije, rekavši da... Topionica bakra kompanije Glencore emituje 55 puta više arsena u odnosu na dozvoljeni nivo

Direktor Uprave za javno zdravlje u Kvebeku ukazao na toksične emisije u topionici bakra u vlasništvu kompanije Glencore na severozapadu ove provincije, rekavši da se nivo zagađenja mora brzo smanjiti zbog dokaza da povećava rizik obolevanja od raka i drugih zdravstvenih problema.

Topionica Horne u Ruin Norandi, gradu udaljenom gradu oko 600 kilometara severozapadno od Montreala, emituje 165 nanograma arsena po kubnom metru vazduha, navodi se u nedavno objavljenoj studiji javnih zdravstvenih vlasti u kanadskoj provinciji. To je 55 puta više od standardnog bezbednog nivoa od tri nanograma.

Emisija se mora smanjiti na 15 nanograma, kaže Luk Boalo (Luc Boileau), koji je ove godine došao na mesto rukovodioca Uprave za javno zdravlje Kvebeka, piše Bloombreg.

„Situacija u topionici Horne je neprihvatljiva“, rekao je Boalo. On je naveo da će smanjenjem emisija na 15 nanograma biti postignuti ciljevi zdravstvene zaštite, te da će biti smanjen i rizikza obolevanje od raka pluća u populaciji. Boalo je dodao da je u neposrednom okruženju fabrike zagađenje dostiglo 90 nanograma, što je 30 puta više u odnosu na standard.

“Uzeli smo u obzir preporuke koje je danas objavila Nacionalna uprava za javno zdravlje u vezi sa kvalitetom vazduha u Ruin Norandi i razumemo zabrinutost za dobrobit zajednice”, naveo je u imejlu portparol kompanije Glencore Aleksis Sigal (Alexis Segal).

“Odlučni smo u nameri da minimalizujemo uticaj na životnu sredinu i spremni smo da u potpunosti sarađujemo kako bi emisije bile svedene na minimum”, rekao je Sigalm dodajući da će kompanija u narednim danima predstaviti plan akcije.

Ministarstvo životne sredine u Kvebeku vodi pregovore sa kompanijom Glencore kako bi došlo do smanjenja štetnih emisija. Premijer Fransoa Legol (Francois Legault) pretio je da će zatvoriti topionicu ukoliko kompanija ne bude reagovala, iako nije isključio mogućnost da će vlada ponuditi finansijsku pomoć za modernizaciju fabrike.

Iz metalurškog sindikata Syndicat des Metallos, koji predstavlja više od 1.500 zaposlenih kompanije Glencore u Kvebeku, saopšteno je da će kompanija uložiti 1,5 milijardi kanadskih dolara (1,2 milijarde dolara) u topionicu u narednih 10 godina kako bi se emisije gasova staklene bašte smanjile.

Prema kompaniji Glencore, Horne je trenutno jedina topionica bakra u Kanadi, čiji je udeo u BDP-u Kvebeka 500 miliona kanadskih dolara i u kojoj je direktno zaposleno 650, a indirektno 1.850 radnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...