u Beču komunalna kompanija razvija sistem koji bi do 2030. godine trebalo da ima efekat kao 100.000 klima aparata

Daljinsko hlađenje kao ekološka zamena za klima uređaje

EkologijaHi-techLifestyleU fokusuVesti

15.7.2022 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Daljinsko hlađenje kao ekološka zamena za klima uređaje Daljinsko hlađenje kao ekološka zamena za klima uređaje
Potreba za klimatizacijom će nastaviti da raste, zbog čega bečka gradska kompanija Wien Energie, najveći austrijski snabdevač energijom, već 15 godina radi na razvoju... Daljinsko hlađenje kao ekološka zamena za klima uređaje

Potreba za klimatizacijom će nastaviti da raste, zbog čega bečka gradska kompanija Wien Energie, najveći austrijski snabdevač energijom, već 15 godina radi na razvoju daljinskog hlađenja.

Broj toplih dana u Beču se udvostručio u poslednjih trideset godina, dok je ove godine juni bio četvrti najtopliji mesec od kada se vrši merenje u Austriji.

Koncept daljinskog hlađenja predstavlja ekološku i klimatski prihvatljivu alternativu uobičajnoj klimatizaciji. Trenutno se u Beču 180 zgrada rashlađuje snagom od 200 megavati. Time se smanjuje emisija ugljen-dioksida za 50 odsto i potrošnja energije za 70 odsto u odnosu na uobičajnu klimatizaciju.

Do 2030. godine snaga daljinskog hlađenja u Beču bi trebalo da bude proširena na 350 megavati što će zameniti energetski kapacitet 100.000 konvencionalnih klima-uređaja.

Daljinsko hlađenje se generiše u vidu hladne vode u posebnim centralama uz pomoć rashladnih uređaja.

Voda koja je ohlađena na oko pet do šest stepeni celzijusa direktno se transportuje do potrošača putem mreže za daljinsko hlađenje i distribuira kroz interne rashladne sisteme u zgradi. Voda apsorbuje toplotu iz zgrade i transportuje dalje.

Ponovno hlađenje se takođe vrši centralno, korišćenjem rečne vode ili dajinskog grejanja. Za rad rashladnih uređaja se pored električne energije koristi i otpada toplota.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...