Zatvaranja u Kini i rat u Ukrajini vrše pritisak na ekonomije

Globalni oporavak tržišta rada na staklenim nogama

SvetU fokusuVesti

23.5.2022 19:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Globalni oporavak tržišta rada na staklenim nogama Globalni oporavak tržišta rada na staklenim nogama
Globalno tržište rada u opasnosti je da napravi zaokret na svom putu oporavka ka nivoima pre pandemije korona virusa, jer zatvaranja u Kini i... Globalni oporavak tržišta rada na staklenim nogama

Globalno tržište rada u opasnosti je da napravi zaokret na svom putu oporavka ka nivoima pre pandemije korona virusa, jer zatvaranja u Kini i rat u Ukrajini vrše pritisak na ekonomije, objavila je danas Međunarodna organizacija rada (MOR) u novom izveštaju.

Agencija Ujedinjenih nacija procenila je da je u prvom kvartalu 2022. godine bilo 112 miliona manje poslova sa punim radnim vremenom u poređenju sa nivoima pre pandemije i upozorila da postoji rastući, ali neizvestan rizik da će broj radnih sati nastaviti da opada tokom ove godine, prenosi Reuters.

Kina je u ukupnom padu radnih sati učestvovala sa 86 procenata zbog uvedenih mera za suzbijanje Covida-19, navodi se u izveštaju, a poremećaji u globalnom lancu snabdevanja koji su pogoršani ratom u Ukrajini prete da dovedu do daljeg pada.

Generalni direktor MOR-a Gaj Rajder (Guy Ryder) rekao je novinarima da brojke verovatno ne odražavaju posledice rata u Ukrajini.

Međunarodna organizacija rada u svom izveštaju ističe se da su izgledi razvoja situacije na tržištu rada sve nejasniji i predviđa se da će u drugom kvartalu manjak radnih mesta s punim radnim vremenom dostići 123 miliona u poređenju s nivoom pre pandemije.

„Postoji veoma realna opasnost da će u sledećem izveštaju, kad god ga budemo objavili, brojke pokazati prilično oštro pogoršanje stanja na tržištu rada”, rekao je Rajder.

Rastuća inflacija, vođena uglavnom cenama energije i problemima u lancu snabdevanja, takođe predstavlja rizik u smislu odugovlačenja ekonomskog oporavka i oporavka radnih mesta ako prihodi radnika ne budu pratili porast cena, saopštila je Međunarodna organizacija rada.

Ukupan rizik od uticaja povećanja plata na inflatornu spiralu u bliskoj budućnosti je nizak, dodala je agencija UN, ističući da su realne zarade u 2021. rasle sporije nego pre pandemije.

  • DJORDJE1

    24.5.2022 #1 Author

    Svugde je vrlo teška situacija…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    24.5.2022 #2 Author

    Situacija je potpuno neizvesna, videćemo kako će se odvijati.

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.5.2022 #3 Author

    Situacija je do te mere neizvesna,da nismo ni svesni da sutra moze da izbije treci svetski rat…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...