vrednost poslovne jedinice procenjuje se na pet milijardi dolara

Goldman Sachs planira da zasebno kotira na berzi svoju firmu Petershill Partners

BankeNovacSvetVesti

6.9.2021 17:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Goldman Sachs planira da zasebno kotira na berzi svoju firmu Petershill Partners Goldman Sachs planira da zasebno kotira na berzi svoju firmu Petershill Partners
Investiciona banka Goldman Sachs planira da listira imovinu svoje jedinice Petershill Partners, koju u ovom trenutku procenjuje na više od pet milijardi dolara. Petershill,... Goldman Sachs planira da zasebno kotira na berzi svoju firmu Petershill Partners

Investiciona banka Goldman Sachs planira da listira imovinu svoje jedinice Petershill Partners, koju u ovom trenutku procenjuje na više od pet milijardi dolara.

Petershill, koji preuzima manjinske uloge u vlasništvu nad alternativnom imovinom, uključujući privatni kapital, rizični kapital i hedž fondove, biće samostalna kompanija kojom će upravljati tim za upravljanje imovinom iz matične kompanije, odnosno Goldman Sachsa, prenosi Reuters.

Najavljeno je da će Petershill započeti zasebni berzanski život ponudom svojih akcija u iznosu od oko 750 miliona dolara, što bi ga učinilo podobnim za uključivanje u FTSE indekse.

Goldman Sachs nije želeo da saopšti, koja je procenjena tržišna vrednost ove poslovne jedinice, ali izvor blizak sporazumu istakao je da su analitičari njegovu vrednost procenili na više od pet milijardi dolara. Prema njegovim rečima, „američka banka izabrala je Londonsku berzu za listiranje, jer je Petershill osnovan u britanskoj prestonici, dok tržišta kapitala finansijskog centra nude snažnu priliku za prikupljanje kapitala“.

Prema podacima Refinitiva, londonska berza imala je snažan niz početnih javnih ponuda (IPO) u prvoj polovini ove godine, a nove kompanije su u prvih sedam meseci 2021. godine prikupile 12,77 milijardi dolara, što je najviše u sedam godina. Fondovi privatnog kapitala porasli su za istu vrednost kao u prošloj godini, jer novac stiže od investitora koji traže veće prinose kada su kamate tako niske.

Poslovanje Petershilla oslanja se na svoj odnos sa bankom Goldman Sachs za pronalaženje atraktivnih akvizicija u alternativnom upravljanju imovinom. Dobit od Petershilla pripašće institucionalnim investitorima, dok će Goldman Sachs zarađivati operatersku naknadu za upravljanje kompanijom. Petershill sam nema osnovna sredstva, ali zato drži upravljačke pozicije u 19 menadžmenta nad alternativnom imovinom, sa ukupnim kapitalom pod njihovim vlasništvom od 187 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...