KO KUPUJE DRŽAVNE OBVEZNICE U SRBIJI?

Građani nemaju dovoljno informacija ni sredstava za ulaganje u hartije od vrednosti

BerzaInvesticijeNovacSrbijaVesti

22.1.2021 18:48 Autor: Marko Miladinović 0

Građani nemaju dovoljno informacija ni sredstava za ulaganje u hartije od vrednosti Građani nemaju dovoljno informacija ni sredstava za ulaganje u hartije od vrednosti
Uprava za javni dug Ministarstva finansija najavila je da će u predstojećem periodu intenzivirati aukcije državnih obveznica. Istovremeno, državne obveznice čine najveći udeo trgovanja... Građani nemaju dovoljno informacija ni sredstava za ulaganje u hartije od vrednosti

Uprava za javni dug Ministarstva finansija najavila je da će u predstojećem periodu intenzivirati aukcije državnih obveznica.

Istovremeno, državne obveznice čine najveći udeo trgovanja na Beogradskoj berzi, tako da interes za njima svakako postoji. No, postavlja se pitanje ko su njihovi najčešći kupci, i u kojoj meri su građani Srbije upućeni u ovakav vid ulaganja.

„Najčešći kupci državnih hartija od vrednosti, u ovom slučaju obveznica, su strani investitori koji nastupaju na domaćem finansijskom tržištu u formi investicionih fondova. Pored njih, ove hartije kupuju i domaći privredni subjekti – u prvom redu fondovi, domaće banke i osiguravajuća društva“, objašnjava za Biznis.rs Vaso Dulović, generalni direktor beogradskog brokersko-dilerskog društva Ilirika Investments.

„Obični“ građani, odnosno fizička lica, mogu da kupuju državne obveznice, mada je interesovanje među njima nešto slabije, poručuje naš sagovornik. Glavni razlog za to je njihova neinformisanost, zbog čega tradicionalna štednja u banci još uvek dominira – ali i nedostatak sredstava.

„Zbog pada kamatnih stopa, za opipljivije prinose su potrebna veća novčana sredstva, reda nekoliko desetina hiljada evra. Stope prinosa variraju od 1,9 do 4,8 odsto za dinarske obveznice, u zavisnosti od roka dospeća, dok je u slučaju hartija koje su denominovane u evrima prinos u rasponu od 0,5 do 3,6 procenata, takođe zavisno od roka dospeća“, poručuje Dulović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...