nova usluga na portalu e-uprava

Građanima Srbije dostupan besplatan elektronski potpis na daljinu

SrbijaVesti

4.2.2022 14:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Građanima Srbije dostupan besplatan elektronski potpis na daljinu Građanima Srbije dostupan besplatan elektronski potpis na daljinu
Кancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu od danas je omogućila novu uslugu na Portalu eUprava – elektronski potpis na daljinu (u... Građanima Srbije dostupan besplatan elektronski potpis na daljinu

Кancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu od danas je omogućila novu uslugu na Portalu eUprava – elektronski potpis na daljinu (u „oblaku“).

Elektronski potpis na daljinu je kvalifikovani sertifikat koji se čuva na serverima u Državnom data centru.

Svaki građanin koji ima ConsentID mobilnu aplikaciju ili kvalifikovani elektronski sertifikat na smart kartici ili USB tokenu može besplatno da dobije elektronski potpis u „oblaku“, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu, prenosi Beta.

Da bi građani koristili elektronski potpis u „oblaku“ na portalu eUprava na raspolaganju je i Aplikacija za elektronsko potpisivanje u „oblaku“ kao usluga namenjena svima koji žele da na brz, jednostavan, pouzdan i bezbedan način elektronski potpišu pdf ili xml dokument.

Takođe, i sve ostale usluge na portalu eUprava – euprava.gov.rs ili portalu lokalnih poreskih adminsitracija lpa.gov.rs koje zahtevaju elektronsko potpisivanje mogu da se elektronski potpišu u „oblaku“.

„Кvalifikovani elektronski sertifikat za kvalifikovano elektronsko potpisivanje na daljinu donosi brojne olakšice kako administrativnom sistemu naše zemlje, tako i građanima jer omogućava jednostavniju, povoljniju i besplatnu upotrebu elektronskog potpisa, budući da ne zahteva da korisnik poseduje čitač smart kartica i instalaciju dodatnih softvera“, rekla je ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić prilikom puštanja u rad nove elektronske usluge.

Ona je dodala da je ovo važan korak za dugoročni razvoj digitalnog društva u Srbiji i da je veoma raduje „što smo svi bliže iskorišćenju svih potencijala digitalnog doba“.

„Zahvaljujući elektronskom potpisu u „oblaku“ građani više neće morati da brinu oko instalacije softvera za korišćenje potpisa na karticama ili tokenima, a omogućeno im je da koriste i najsloženije usluge elektronske uprave samo sa mobilnog telefona“, rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Pozvao je i druge državne institucije, pre svega Agenciju za privredne registre, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Nacionalnu službu za zapošljavanje i Poresku upravu, da u najkraćem roku omoguće korišćenje elektronskog potpisa u „oblaku“ i na njihovim portalima.

  • JOVANA

    4.2.2022 #1 Author

    Svaka cast!

    Odgovori

  • Milovan94

    4.2.2022 #2 Author

    Portal e uprava iz godine u godinu dobija svoj pravi značaj što me zaista raduje. Izuzeta je korist uvođenja elektronskog potpisa na daljinu.

    Odgovori

  • FLAME

    4.2.2022 #3 Author

    Smatram da u 2022oj godini svako treba da ima elektronski potpis. Ja ga imam par godina i zaista mi je dosta olakšavao. Traje 2min da se izvadi. U Ljermontovoj može i vikendom.

    Odgovori

  • LUKA

    4.2.2022 #4 Author

    Znacice mnogo I olaksati gradjanima

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.2.2022 #5 Author

    Treba ga imati,olaksava mnoge stvari…

    Odgovori

  • SNEZANA

    4.2.2022 #6 Author

    Olaksace svakom gradjaninu u ustedeti vreme,bravo.👏

    Odgovori

  • MAJA

    4.2.2022 #7 Author

    Sve sto omogućava da se ne obijaju pragovi raznih administracija, nego da se iz udobnosti doma završi sve je pun pogodak

    Odgovori

  • Dzebac

    5.2.2022 #8 Author

    Ovo je u svim razvijenim zemljama odavno normalna stvar.. mada dosta naših ljudi ne zna ili nije upućeno

    Odgovori

    • TINA

      6.2.2022 #9 Author

      Ma dobro je sto je besplatno. Naslov, besplatno , uvek privlaci paznju, ma sta je

      Odgovori

  • STRAHINJA

    6.2.2022 #10 Author

    Dzabe kad trecina stanovnistva informaticki nepismeno

    Odgovori

  • BOLEK

    6.2.2022 #11 Author

    Dosta olakasava

    Odgovori

  • TASIJA27

    6.2.2022 #12 Author

    Stedi vreme, olaksava mnoge stvari, ovakve stvari su normalne u inostranstvu i drago mi je da Srbija ide u korak sa vremenom

    Odgovori

  • MARA

    6.2.2022 #13 Author

    Svakako štedi vreme i olakšava dosta stvari.

    Odgovori

  • Jolanda

    7.2.2022 #14 Author

    Dobro su se setili!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...