HRVATSKA MEĐU PET ZEMALJA SA NAJVEĆOM STOPOM NEZAPOSLENOSTI U maju bez posla u Evropskoj uniji ostalo skoro 15 miliona građana

RegionVesti

2.7.2020 14:18 Autor: Ljiljana Begović 2

HRVATSKA MEĐU PET ZEMALJA SA NAJVEĆOM STOPOM NEZAPOSLENOSTI U maju bez posla u Evropskoj uniji ostalo skoro 15 miliona građana HRVATSKA MEĐU PET ZEMALJA SA NAJVEĆOM STOPOM NEZAPOSLENOSTI U maju bez posla u Evropskoj uniji ostalo skoro 15 miliona građana
Hrvatska je u maju bila među pet zemalja Evropske unije s najvećim rastom stope nezaposlenosti u odnosu na prethodni mesec, pokazao je novi izveštaj... HRVATSKA MEĐU PET ZEMALJA SA NAJVEĆOM STOPOM NEZAPOSLENOSTI U maju bez posla u Evropskoj uniji ostalo skoro 15 miliona građana

Hrvatska je u maju bila među pet zemalja Evropske unije s najvećim rastom stope nezaposlenosti u odnosu na prethodni mesec, pokazao je novi izveštaj Eurostata.

Eurostat naglašava da je pandemija Covida -19 na tržištu rada proizvela situaciju bez presedana, koju planira da u budućim izveštajima prikaže sa  dodatnim pokazateljima, uključujući zapošljavanje, podzaposlenost i potencijalne dodatne učesnike na tržištu rada.

U najnovijem izveštaju procenjuje se da je na nivou Evropske unije sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti merena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) u maju iznosila 6,7 posto, što znači da se izjednačila sa nivoom iz maja prošle godine. I u Evrozoni je stopa nezaposlenosti u maju porasla za 0,1 postotni bod u odnosu na april, dosegnuvši 7,4 posto.

Ukupno je u maju bez posla u Evropskoj uniji bilo 14,366 miliona građana. U odnosu na april njihov je broj u EU porastao za 253 hiljade, a u Evrozoni za 159 hiljada.

Foto: freepik.com

Hrvatska u društvu Litvanije i Letonije

Bez posla su prema Eurostatovim podacima bile ukupno 164 hiljade građana Hrvatske, čime je njihov broj porastao za 16 hiljada u odnosu na april, prenosi Index.hr.

Hrvatska se tako u izveštaju Eurostata svrstala u grupu pet zemalja EU s najvećim rastom stope nezaposlenosti u odnosu na april. Isti rast stope, za 0,8 postotnih bodova, zabeležile su i Litvanija i Letonija.

Najviše je poskočila stopa nezaposlenosti na Kipru, za 1,3 postotna boda,kao i u Italiji, za 1,2 postotna boda. Najnižu stopu nezaposlenosti zabeležila je u maju prema Eurostatovom izveštaju Španija, od 14,5 posto.  

Izrazitiji rast nezaposlenosti među mladima

Stopa nezaposlenosti među mladima porasla je u maju u EU na 15,7 posto, s 15,4 posto u aprilu. U odnosu na prošlogodišnji  maj veća je za 0,6 postotnih bodova.

Bez posla je u maju u EU bilo ukupno 2,815 miliona  građana u dobi do 25 godina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...