potpisan memorandum o razumevanju na brdu kod kranja

Hrvatska napravila prvi korak ka uvođenju evra

NovacRegionVesti

11.9.2021 12:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatska napravila prvi korak ka uvođenju evra Hrvatska napravila prvi korak ka uvođenju evra
Potpisivanjem Memoranduma o razumevanje između Hrvatske, Evropske komisije i država članica evrozone, u petak uveče na Brdu kod Kranja u Sloveniji, Hrvatska je i... Hrvatska napravila prvi korak ka uvođenju evra

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanje između Hrvatske, Evropske komisije i država članica evrozone, u petak uveče na Brdu kod Kranja u Sloveniji, Hrvatska je i zvanično dobila odobrenje da počne proizvodnju evrokovanica.

Memorandum je potpisan između guvernera HNB-a Borisa Vujčića, izvršnog potpredsednika Komisije Valdisa Dombrovskisa, evropskog poverenika Paola Đentilonija (Paolo Gentiloni) i predsednika Evrogrupe Paskala Donohoea, piše Večernji list.

„Potpisivanje Memoranduma važan je simbolični, ali i praktični korak na hrvatskom putu prema uvođenju evra. Pozdravljam odlučnost Hrvatske da se pridruži Evrozoni jer joj je tu i mesto. Komisija će nastaviti da podržava Hrvatsku u njenim pripremama i naporima da ispuni konvergencijske kriterijume“, izjavio je Paolo Đentiloni.

Memorandumom o razumevanju pravno se pokrivaju svi elementi izrade posebnih “hrvatskih” kovanica evra i evrocenti. Naime, svaka zemlja članica Evrozone ima mogućnost stavljanja nekog nacionalnog motiva na jednu stranu evrokovanica. Nakon provedene javne rasprave, hrvatska vlada još je objavila da će šahovnica biti podloga na svima, a da će na kovanici od dva evra stajati karta Hrvatske, na kovanici od jednog evra životinja kuna, Nikola Tesla na kovanicama od 50, 20 i 10 centi, te glagoljica na kovanicama od 5, 2 i 1 centa.

Hrvatska sada može da preuzme potrebnu tehničku dokumentaciju za kovanje probnih kovanica. Te će se probne kovanice koristiti za proveru tehničke prikladnosti budućih evrokovanica za prodajne automate i mašine za obradu kovanica. Hrvatskoj će se preneti i potrebna autorska prava i kovni alati.

„Raduje me potpisivanje ovog Memoranduma jer to je još jedan važan korak na putu prema pristupanju evrozoni. Komisija nastavlja da podupire Hrvatsku u njenim naporima da se pridruži evropodručju, što će joj zasigurno doneti znatne prednosti. Međutim, pre uvođenja jedinstvene evropske valute Hrvatska mora da ispuni sve kriterijume iz Mastrihta i ostvari dalji napredak u tehničkim pripremama“, poručio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...