HRVATSKA PREDSTAVILA NACIONALNI PLAN ZAMENE HRVATSKE KUNE EVROM Prema planu Hrvatska ulazi u Evrozonu 2023. i uvodi evro

RegionVesti

12.11.2020 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

HRVATSKA PREDSTAVILA NACIONALNI PLAN ZAMENE HRVATSKE KUNE EVROM Prema planu Hrvatska ulazi u Evrozonu 2023. i uvodi evro HRVATSKA PREDSTAVILA NACIONALNI PLAN ZAMENE HRVATSKE KUNE EVROM Prema planu Hrvatska ulazi u Evrozonu 2023. i uvodi evro
Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić predstavio je Nacionalni plan zamene hrvatske kune evrom, koji je pušten u javnu raspravu, prenosi tportal.hr. Kako... HRVATSKA PREDSTAVILA NACIONALNI PLAN ZAMENE HRVATSKE KUNE EVROM Prema planu Hrvatska ulazi u Evrozonu 2023. i uvodi evro

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić predstavio je Nacionalni plan zamene hrvatske kune evrom, koji je pušten u javnu raspravu, prenosi tportal.hr. Kako se navodi, taj dokument opisuje sve radnje koje je potrebno da Hrvatska uradi da bi uvela evro od 1. januara 2023. godine.

Kako se ističe, u skladu sa projektovanim datumom ulaska u Evrozonu, Hrvatska u narednom periodu mora učestvovati u sistemu ERM II i da ispuni kriterijume konvergencije, kao i da sprovede mere u segmentu sprečavanja pranja novca, jačanja poslovanog okruženja, kao i celokupnog pravosudnog sektora, i jačanja upravljanja u javnom sektoru.

Kako je istakao guverner HNB Boris Vujčić, te aktivnosti Hrvatska mora realizovati uglavnom tokom 2021. godine, kako bi Savet EU u julu 2022. mogao da konstatuje da li je Hrvatska ispunila sve uslove, kako bi od početka 2023. uvela evro kao sredstvo plaćanja.

Kune u rukama
Foto: Printscreen youtube

Ključni princip Nacionalnog plana zamene kune za evro je zaštita potrošača, u smislu da će se zamena sprovesti bez troška za građane, privredu i državu, isključivo po fiksnom kursu konverzije koji će iznositi 7,5345 kuna za euro.

Kako je naveo Vujčić, uvodi se i obaveza uspostave mehanizama za prevenciju neispravnog preračunavanja i neopravdanog povećanja cena do kojeg bi eventualno moglo doći.

Kako je istaknuto, kada se uvede evro postojaće i tzv. dvojni opticaj, što znači da će se u prve dve nedelje gotovinom moći plaćati i kunama i evrima, dok će bezgotovinski promet na dan uvođenja evra odmah preći na evro.

Takođe, tu je i dvojno iskazivanje cena, koje će početi od trenutka kada će se znati da Hrvatska ulazi u Evrozonu, i trajaće najmanje šest meseci nakon ulaska u Evrozonu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...