Konkurentska prednost u kvalitetu i vrlo visokim ocenama

Hrvatski kampovi drugi po kvalitetu, ali i među najskupljima u Evropi

BiznisRegionTurizamVesti

26.4.2022 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Hrvatski kampovi drugi po kvalitetu, ali i među najskupljima u Evropi Hrvatski kampovi drugi po kvalitetu, ali i među najskupljima u Evropi
Kamping je trenutno u celom svetu vrlo popularan i ova grana turističke industrije cveta. Hrvatska je druga najbolja kamping destinacija u Evropi, sa prosečnim... Hrvatski kampovi drugi po kvalitetu, ali i među najskupljima u Evropi

Kamping je trenutno u celom svetu vrlo popularan i ova grana turističke industrije cveta. Hrvatska je druga najbolja kamping destinacija u Evropi, sa prosečnim cenama na samom vrhu u odnosu na sve druge evropske zemlje, uz bok Italiji, pokazuju analize vodećih evropskih udruženja i platformi za rezervaciju za ovaj segment smeštaja.

Camping.info, jedan od najvećih portala za informacije i rezervacije za kampovanje u Evropi s više od 23.000 kampova i više od 90 miliona prikaza stranica godišnje, objavio je listu najpopularnijih kampova po zemljama, uporedivši prosečne cene noćenja za sve destinacije. One se kreću od 12,85 i 37,22 evra po noćenju za parcelu, uključujući vozila, struju i lokalno održavanje u kampu tokom špica sezone.

Na Mediteranu, veću prosečnu cenu od Hrvatske ima samo Italija, a ispred njih je u celoj Evropi samo Švajcarska.

Polidor Family Camping Resort u Funtani pritom je početkom godine proglašen najboljim hrvatskim kampom, ali i jednim od 110 najboljih kampova u Evropi vodeći se sa 228.000 recenzija istaknutih od strane 150.000 kampera, piše Poslovni dnevnik.

Prema podacima Hrvatskog udruženja kampinga (KUH), Hrvatska ima 839 kampova, a prošle godine je u njima ostvareno 17,5 miliona noćenja, tek devet odsto manje u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Kampovi u Hrvatskoj predstavljaju oko četvrtine turističkog prometa.

Konkurentska prednost hrvatskih kampova je u kvalitetu i vrlo visokim ocenama, kaže za Poslovni dnevnik Adriano Palman, direktor Hrvatskog kamping udruženja. Dodaje kako će, sudeći prema rezervacijama i rezultatima ostvarenim za Uskrs (kampovi su imali skoro 100 hiljada noćenja), predsezona biti odlična, a sezona još bolja.

“To su prepoznali i gosti i najrelevantniji kamping specijalisti širom Evrope, od holandskog ACSI-ja ili ANWB-a, preko nemačkog ADAC-a, pa sve do slovenačkog uticajnog portala Avtokampi.si. Naš se kamping može pohvaliti veoma značajnim brojem nagrada i priznanja koje dolaze iz godine u godinu. Samo prošle godine dodeljeno je 13 priznanja kampovima od strane holandskog ANWB-a, 23 priznanja od slovenačkog portala Avtokampi.si, dva hrvatska kampa pripadaju elitnoj evropskoj grupaciji Leading Camping of Europe, nemački ADAC je prestižnu oznaku kvaliteta Superplatz 2022 potvrdio za čak 21 hrvatska kampa”, pojašnjava Adriano Palman.

Drugi po kvalitetu

Inače, ADAC-ov način ocenjivanja kvaliteta još uvek je standard kvaliteta evropskih kampova, a po njima su hrvatski kampovi drugi u Evropi po kvalitetu, odmah iza kampova Holandije na prvom mestu, dok je Francuska treća, Italija četvrta i Španija peta. Uz to, ADAC je izračunao da je prošlogodišnji kvalitet hrvatskih kampova rastao najvećom stopom u Evropi, tako što je njihov prosečni porast kvaliteta iznosio čak 2,1 odsto, dok je Italija na trećem mestu sa 1,3 odsto, Španija četvrta.

  • Bella

    26.4.2022 #1 Author

    Pa ako je kvalitet i cena treba da se drzi

    Odgovori

  • TATJANA

    26.4.2022 #2 Author

    Turisti biraju na osnovu cene i kvaliteta

    Odgovori

  • Milovan94

    26.4.2022 #3 Author

    Kod naših komšija Hrvata je uvek sve na nivou.

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.4.2022 #4 Author

    Jedno uz drugo mora da ide..

    Odgovori

  • TINA

    27.4.2022 #5 Author

    Hrvatski kampovi su uvek bili dobro opremljeni I uredni

    Odgovori

  • GAGA

    28.4.2022 #6 Author

    Kvalitet mora i da kosta

    Odgovori

  • Anna

    28.4.2022 #7 Author

    Cena je posledica kvaliteta. I treba tako da bude.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...