Velika banka nada se okončanju ograničavajućih faktora

HSBC holding povećava otkup svojih akcija, optimistično započinje 2022. godinu

BankeNovacSvetVesti

22.2.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

HSBC holding povećava otkup svojih akcija, optimistično započinje 2022. godinu HSBC holding povećava otkup svojih akcija, optimistično započinje 2022. godinu
Bankarski holding HSBC potvrdio je svoje ranije planove za vraćanje više milijardi dolara investitorima, prateći oporavak globalnih ekonomija nakon najgoreg perioda pandemije korona virusa.... HSBC holding povećava otkup svojih akcija, optimistično započinje 2022. godinu

Bankarski holding HSBC potvrdio je svoje ranije planove za vraćanje više milijardi dolara investitorima, prateći oporavak globalnih ekonomija nakon najgoreg perioda pandemije korona virusa. Banka sa sedištem u Londonu pokreće otkup akcija u iznosu od milijardu dolara, pored ranijeg programa od dve milijarde dolara, saopšteno je uporedo sa njenim najnovijim finansijskim rezultatima.

Kako prenosi Bloomberg, zajmodavac je u četvrtom kvartalu zabeležio povećanje prilagođenog profita pre oporezivanja (EBITDA) od 79 odsto na oko četiri milijarde dolara.

„Imamo dobar zamah za 2022. godinu i uvereni smo da možemo da nastavimo da sprovodimo našu strategiju“, rekao je izvršni direktor holdinga Noel Kvin (Noel Quinn) u svom obraćanju investitorima. „Takođe smo svesni potencijalnog uticaja koji bi dalja neizvesnost u vezi sa pandemijom virusa Covid-19 i nastavak inflacije mogli da imaju na nas i naše klijente.“

HSBC prati druge globalne banke u povećanju prinosa za akcionare jer rastuće kamatne stope povećavaju prihode od kreditiranja.

U isto vreme, ekonomske izglede zamagljuju faktori koji uključuju geopolitičke tenzije oko Ukrajine, inflaciju i dugotrajne efekte pandemije, uključujući i ključno tržište HSBC u Hongkongu.

Kvin je upozorio da, iako zajmodavac ima „dobar poslovni zamah“ u 2022. godini, očekuje slabiji učinak u Aziji u prvom kvartalu ove godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...