klimatsko finansiranje Srbije sa ciljem podsticanja održivog rasta

IFC se pridružio inicijativi kupovine zelenih obveznica

BerzaNovacVesti

30.7.2021 11:18 Autor: Miljan Paunović 0

IFC se pridružio inicijativi kupovine zelenih obveznica IFC se pridružio inicijativi kupovine zelenih obveznica
Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, pridružila se inicijativi kupovine zelenih obveznica koje će omogućiti izgradnju sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih zgrada... IFC se pridružio inicijativi kupovine zelenih obveznica

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, pridružila se inicijativi kupovine zelenih obveznica koje će omogućiti izgradnju sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih zgrada u Srbiji i Rumuniji.

To je vid podrške IFC-a klimatskom finansiranju u Rumuniji i Srbiji sa ciljem podsticanja održivog rasta, najavio je IFC.

IFC ulaže 42,5 miliona evra u zelene obveznice koje je emitovala kompanija CTP N.V. (CTP), u vrednosti od 500 miliona evra. CTP je evropska kompanija koja poseduje i gradi industrijske i logističke objekte i koja pridaje veliki značaj održivosti, piše Tanjug.

CTP je izdala zelene obveznice u okviru Programa srednjoročnih evro obveznica u iznosu od četiri milijarde evra (Euro Medium Term Note program) koje su uvrštene na tržište berze Euronext u Dablinu za finansiranje izgradnje zelenih objekata i promovisanje modela koji odlikuje rast sa niskim udelom ugljen-dioksida i klimatsku otpornost, navedeno je u saopštenju koje je dostavljeno Tanjugu.

IFC, kroz ovo ulaganje, promoviše energetski efikasan sektor zgradarstva, podstiče veću održivost tržišta i doprinosi rešavanju pitanja klimatskih promena u Srbiji i Rumuniji.

Kako je navedeno, izgradnja energetski efikasne komercijalne i poslovne infrastrukture je od suštinskog značaja za suočavanje sa izazovima klimatskih promena.

Kao odgovor na to, CTP će prihod od investicije IFC-a iskoristiti za razvoj održivih, sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih objekata u Rumuniji i Srbiji.

Pored podrške najvišim ekološkim CTP standardima za komercijalne objekte u Rumuniji i Srbiji, IFC će pomoći CTP-u da poboljša korporativno upravljanje i optimizuje svoju politiku održivosti, kao i da ostvari plan da do kraja 2021. godine u svojim aktivnostima ne emituje ugljen-dioksid.

IFC navodi da je Rumunija most preko koga se odvija trgovinska razmena između Istočne Evrope i ostatka Evropske unije. Ova zemlja je takođe važan logistički centar za Bugarsku i Moldaviju, zbog blizine i niskih troškova transporta.

Srbija, sa druge strane, ima značajan razvojni potencijal da postane industrijsko i logističko čvorište, zahvaljujući svom geografskom položaju, transportnoj infrastrukturi i konkurentnim troškovima radne snage, uključujući kvalifikovanu, višejezičnu i tehnički pismenu radnu snagu, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...