Kupci u našoj zemlji nemaju razloga da sumnjaju u poreklo povrća koje najčešće kupuju na pijaci

Ima li u Srbiji lažnog mladog krompira iz Egipta?

AgrobiznisBiznisIzdvajamoRegionSrbijaVesti

21.4.2021 15:30 Autor: Marija Jovanović 17

Ima li u Srbiji lažnog mladog krompira iz Egipta? Ima li u Srbiji lažnog mladog krompira iz Egipta?
Velika prašina podigla se u Hrvatskoj nakon tvrdnji domaćih proizvođača da se u marketima i na pijacama prodaje lažni mladi krompir iz Egipta. Kako... Ima li u Srbiji lažnog mladog krompira iz Egipta?

Velika prašina podigla se u Hrvatskoj nakon tvrdnji domaćih proizvođača da se u marketima i na pijacama prodaje lažni mladi krompir iz Egipta. Kako pišu tamošnji mediji, trgovinski lanci puni su „mladog“ krompira, koji mami i izgledom i cenom, a čija sezona još uvek nije počela.

U Srbiji se mladi krompir trenutno prodaje po ceni od 400 dinara za kilogram. Ipak, nema razloga za zabrinutost, jer je zahvaljujući akciji Ministarstva poljoprivrede znatno smanjen uvoz.

Srpski proizvođači krompira našli su se u problemu, jer zbog velikih količina, male potražnje i ogromnih prinosa u Evropi, nisu mogli da prodaju svoju robu. Nadležno ministarstvo posredovalo je u rešavanju problema, pa su marketi u Srbiji prihvatili da više sarađuju sa domaćim dobavljačima, kaže za Biznis.rs profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Zoran Broćić.

Foto: Unsplash.com

„Nemam informacije da krompir iz Egipta, koji lažno predstavljaju kao mladi u Hrvatskoj, postoji na našem tržištu. Međutim, naši susedi ne greše kada kažu da je takav krompir lažno mlad. Krompir iz Mediterana koji je posejan jesenas i koji se gaji u pesku, praktično je sazreo. On je samo na izgled mlad, a kada pogledate kožicu vidite da je to praktično zreo krompir. Takav je slučaj sa egipatskim krompirom, ali ima i drugih zemalja poput Kipra, koje postignu maksimalne prinose sa jeftinom sadnjom, a to prodaju po dobroj ceni u Evropi, čija roba do naših tržišta stiže brodom preko Holandije i drugih zemalja i ne uvozi se direktno iz Egipta“, napominje Broćić.

Prema njegovim rečima, to nije mladi krompir koji sada stiže kod nas iz plastenika i koji će možda stići iz Albanije i Severne Makedonije.

„Mi imamo mali broj proizvođača u Leskovcu koji sade krompir u decembru. Zbog gajenja u plastenicima, cena koštanja je visoka i moguće je da se on već pojavio na tržištu. Obično veće količine mladog krompira stižu pred prvomajske praznike, a cena ide od 1,5 do dva evra. Naravno, kako vreme odmiče pada i cena jer raste prinos, ali u startu on uvek ima višu cenu“, objašnjava naš sagovornik.

Neravnopravna tržišna utakmica

Godina koju je obeležila pandemija doprinela je da na samom tržištu cena krompira bude jako niska. Prošle godine rod je bio dobar, kao i prethodnih nekoliko godina, pa su mnogi poljoprivrednici odlučili da pokrenu proizvodnju ili da povećaju površine.

Foto: Unsplash.com

„Došli smo u situaciju da je i u Evropi bio veliki rod krompira tako da je kod njih cena praktično bila ispod cene koštanja. To je damping cena jer su oni prodavali krompir po pet centi za kilogram. Dok se krompir kod nas uvozio pošto smo mi otvoreno tržište, mi smo, sa druge strane, imali veću proizvodnju nego što su nam potrebe. To je doprinelo da cene na tržištu padnu i da proizvođače uhvati panika. Tako da se u poslednjih nekoliko meseci ministarstvo angažovalo da ubedi supermarkete da troše domaći krompir i to je dalo rezultate“, navodi Broćić i dodaje da su se u međuvremenu otvorila neka tržišta poput Albanije i Severne Makedonije, pa je jedan deo ovog srpskog povrća otišao u izvoz.

Prosečni prinosi daleko ispod proseka vodeće petorke

Prosečni prinosi krompira u Srbiji daleko su ispod proseka vodećih zemalja kao što su Francuska, Holandija, Belgija, Velika Britanija i Nemačka.

„To je ta vodeća petorka koja ima prinos veći od 45,50 tona po hektaru. Kod nas su prosečni prinosi oko 20 tona po hektaru, napredni proizvođači koji primenjuju savremenu agrotehniku dostižu i te prinose, ali je njihov procenat mali“, navodi profesor Poljoprivrednog fakulteta i dodaje da, sa druge strane, mi nemamo tako dobre prirodne uslove kao oni.  

Foto:Pixabay.com

Savremeni trgovinski lanci zahtevaju dobro upakovanu i na izgled lepu robu i to je, kako objašnjava, bio jedan od razloga zbog kojih se krompir najviše u poslednjih nekoliko godina uvozio iz Francuske.

„Naša cena koštanja takvog proizvoda je iznad cene koštanja u EU. Ako je kod njih cena koštanja od osam do 10 centi, kod nas je sigurno neka prosečna cena po kilogramu od 15 do 17 centi, naročito u brdsko-planinskom području gde nema navodnjavanja. Da bi naš proizvođač imao profit on treba da proda krompir bar za 20 centi, što je naravno ove godine bila misaona imenica“, zaključuje naš sagovornik.

  • Lelica

    21.4.2021 #1 Author

    A jok nema 🤣

    Odgovori

  • Tatjana

    21.4.2021 #2 Author

    🙃

    Odgovori

  • Maja

    21.4.2021 #3 Author

    Nista lepse od mladog krompira i mladog luka

    Odgovori

  • Anna

    21.4.2021 #4 Author

    Gde se to prodaje krompir za 17centi? Najjeftiniji krompir je bio 39-49din po kg.

    Odgovori

  • Snežana

    21.4.2021 #5 Author

    Nelojalna konkurencija…

    Odgovori

  • Marija

    21.4.2021 #6 Author

    Savremeni trgovinski lanci zahtevaju lepu na oko, primamljivu i atraktivno upakovanu robu… A naš narod brže bolje potrči pa istu kupuje, zaboravljajući na svog poljoprivrednika koji od svog rada hrani nekada i više porodica! Imamo plodnu zemlju, proizvodimo zdraviju hranu, pomozimo svom proizvođaču! Čuj krompir iz Egipta!

    Odgovori

  • Mila

    21.4.2021 #7 Author

    Na žalost uvozi se sve i svašta, ne vodi se računa o domaćim proizvođačem.

    Odgovori

  • Stefan

    21.4.2021 #8 Author

    Nikad se ne zna…

    Odgovori

  • Danijela

    21.4.2021 #9 Author

    Pored tolikog naseg domaceg proizvoda zar treba uvoziti nesto sto bar za nase potrebe mozemo da proizvedemo?!

    Odgovori

  • Mara

    21.4.2021 #10 Author

    Ništa lepše od domaćeg krompira

    Odgovori

  • Jelena

    21.4.2021 #11 Author

    🙄

    Odgovori

  • Irina

    21.4.2021 #12 Author

    prioritet uvek dajem domacim proizvodima orilikom izbora

    Odgovori

  • Mdx

    21.4.2021 #13 Author

    Najzdravije je hraniti se biljkama sa svog poneblja

    Odgovori

  • Tajči

    22.4.2021 #14 Author

    Xaxax , da li je moguće, krompir iz Egipta ?

    Odgovori

  • Dika

    22.4.2021 #15 Author

    Krompir iz Egipta, paradajz iz Albanije..
    Šta je sledeće?

    Odgovori

  • Ljilja

    23.4.2021 #16 Author

    Zaštitite domaće poljoprivrednike, kupujte domaće kako bi opstali i u ova teška vremena. Mnogima je samo to izvor prihoda.

    Odgovori

  • Violet

    23.4.2021 #17 Author

    Sve je moguće u zemlji Srbiji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...