Perspektivni startap podržali su SoftBank I Microsoft

Indijski Oyo cilja IPO od 1,2 milijarde dolara

BerzaNovacSvetVesti

24.9.2021 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indijski Oyo cilja IPO od 1,2 milijarde dolara Indijski Oyo cilja IPO od 1,2 milijarde dolara
Oyo Hotels & Homes Pvt, nekad visokopozicionirani indijski startap koji je naišao na probleme tokom pandemije, planira da podnese preliminarne dokumente koji će izaći... Indijski Oyo cilja IPO od 1,2 milijarde dolara

Oyo Hotels & Homes Pvt, nekad visokopozicionirani indijski startap koji je naišao na probleme tokom pandemije, planira da podnese preliminarne dokumente koji će izaći u javnost već sledeće nedelje i prema kojima očekuje da prikupi najmanje 1,2 milijarde dolara u inicijalnoj javnoj ponudi akcija (IPO).

Kroz IPO će se naći uglavnom primarne akcije ili one koje potiču od kompanije, i tek malog dela sekundarnih akcija, rekli su izvori bliski agenciji Bloomberg. Riteš Agarval (Ritesh Agarval), osnivač i izvršni direktor startapa, a koji ima tek 27 godina, ne planira da proda svoj udeo.

Ciljani rezultat od 1,2 milijarde dolara bi mogao da se poveća, rekao je jedan od ljudi. On nastoji da ubrza početno podnošenje potrebnih papira do sledeće nedelje, mada bi se to moglo dogoditi i početkom oktobra. Bloomberg je u avgustu izvestio da je Oyo ciljao na podnošenje prijave u oktobru.

Uspešan IPO označio bi dramatičan preokret za Oyo. Startap čija je glavna namena rezervisanje mesta u hotelima, podržan je od japanske SoftBank Group Corp, i već je posrnuo u svojoj globalnoj ekspanziji, kada ga je potom pogodila pandemija virusa Covid-19, koja je efektivno prekinula putovanja mesecima u mnogim zemljama.

Agarval je vodio kompaniju kroz bolnu transfromaciju, povlačeći se na određena tržišta, smanjujući radnu snagu i naknade zaposlenimo. On je u intervjuu za Bloomberg TV u avgustu rekao da je pandemija pogodila Oyo kao „ciklon“, a da je posao naglo opao.

Agarval, kojem je mentor bio Masajoši San iz SoftBanka, preusmerio se na tehnologiju i usluge koje su najvrednije za njegove hotelske partnere. Startap je ranije prikupio 660 miliona dolara duga za finansiranje svojih postojećih kredita.

Ove godine „cveta“ listiranje kompanija na berzama u Indiji, i na dobrom putu je obaranje dosadašnjeg rekorda u ostvarenim iznosima i obimima.

U septembru je Microsoft rekao da će ući u višegodišnje partnerstvo sa kompanijom Oyo i uložiti u nju pet miliona dolara. Procena tržišne kapitalizacije kompanije Oyo prema firmi za istraživanje tržište CB Insight je oko devet milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...