Povećan izvoz, ali smanjena domaća potrošnja

Industrija nameštaja beleži pad u 2021. godini zbog manje proizvodnje dušeka

BiznisPoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

7.1.2022 11:37 Autor: Stefan Petrović 0

Industrija nameštaja beleži pad u 2021. godini zbog manje proizvodnje dušeka Industrija nameštaja beleži pad u 2021. godini zbog manje proizvodnje dušeka
Predsednik Privredne Komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je tokom prošle godine otvoreno 20 novih fabrika, da se još toliko gradi, ali... Industrija nameštaja beleži pad u 2021. godini zbog manje proizvodnje dušeka

Predsednik Privredne Komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je tokom prošle godine otvoreno 20 novih fabrika, da se još toliko gradi, ali i da se sa kompanijama iz sveta pregovara za otvaranje oko 50 novih. Uz to, izvozni učinak je viši nego pre pandemije, a znatan doprinos pozitivnim privrednim trendovima dale su strane investicije, kao i širenje domaćih kompanija.

Prema njegovim rečima, jedan od glavnih pokretača privrednog oporavka je građevinska industrija koja, uprkos ne tako optimističnim prognozama, nije stala. Turizam se polako oporavlja, IT je zabeležio rekordnu godinu, a sa rastom je nastavila i prerađivačka industrija. Takođe, on je rekao da su najveće procente zabeležili proizvođači pića u okviru prehrambene industrije i proizvođači električne opreme, dok su najveći pad imale industrija obuće i nameštaja.

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira PKS Nataša Govedarica, ovi sektori su načelno zadovoljni prošlom godinom koja je ipak protekla u znaku oporavka od 2020. godine. Ona navodi da je izvoz nameštaja tokom 11 meseci 2021. godine porastao za šest odsto, dok je izvoz dušeka smanjen za 62 miliona dinara, što je oko 10 odsto ukupnog izvoza nameštaja.

Naša sagovornica zaključuje da je upravo ovaj pad izvoza i, samim tim, proizvodnje dušeka doveo do toga da statistički podaci pokazuju pad industrije nameštaja.

„Možemo reći da je ovo uticalo na statistički prikaz pada proizvodnje i izvoza celokupnog nameštaja, u šta uključujemo i drveni i metalni i plastični nameštaj, kao i dušeke“, naglašava Govedarica.

Sa izuzetkom dušeka, izvoz nameštaja je zapravo veći za oko 20 odsto. A smanjena proizvodnja dušeka se odrazila i na ukupnu proizvodnju nameštaja. U brojkama, ona je smanjena za 13,8 odsto.

Dakle, povećan izvoz i smanjena proizvodnja koji karakterišu industriju nameštaja samo su jedan delić slagalice, dok je drugi, kaže Govedarica, to što je smanjena i prodaja na domaćem tržištu.

Foto: Unsplash.com

„Pretpostavka je da se prošle godine, u doba zaključavanja, stanovništvo snabdelo nameštajem, jer su se sredstva koja su bila namenjena za letovanja i putovanja, a kojih nije bilo iz opravdanih razloga pandemije, preusmerila na zanovljavanje i renoviranje domaćinstava“, zaključuje naša sagovornica.

Kada je reč o proizvodnji obuće, očekuje se da se negativan trend iz prošle ublaži tokom 2022. godine. Nakon promocije izvoznih kapaciteta koju su srpski proizvođači radne i zaštitne obuće i odeće održali na međunarodnom sajmu „Bezbednost i zaštita na radu“ u Moskvi, očekuje se da će ukupan izvoz ovih proizvoda u Rusku federaciju premašiti iznos od pet miliona evra, i to samo preko jednog distributera.

Pored toga, iz PKS je saopšteno da se sa ruskim partnerima pregovara o perspektivnim projektima zajedničke proizvodnje obuće u Rusiji i otvaranja kompanije za proizvodnju zaštitne odeće u Srbiji.

Kako je u nedavnom razgovoru za Biznis.rs rekao Nemanja Jovanović iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS, ugovori koji su potpisani sa preduzećem Etalon će se odraziti pozitivno na proizvođače obuće, ali i na izvoz u Rusku federaciju.

On dodaje da su neki poslovi samo nastavak već uspešne saradnje, jer neke od domaćih firmi već imaju potpisane ugovore sa ruskom stranom.

„Čak se očekuje i povećanje izvoza za 2022. godinu, zato što su u ovoj godini ugovori bili potpisani samo na šest meseci, a od sledeće se potpisuju za celu godinu“, naglašava Jovanović.

Na pitanje da li ovo automatski znači i povećan obim proizvodnje za firme koje su potpisale ugovore, Jovanović kaže da se očekuje njen rast, ali i da će neke firme morati da investiraju dodatna sredstva u proizvodnju, za nabavku mašina i opreme, kao i za zapošljavanje novih radnika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...