Uspešna promocija na sajmu u moskvi

Izvoz zaštitne obuće i odeće u Rusiju će povećati proizvodnju domaćih kompanija

BiznisPoslovanjeSrbijaSvetVesti

13.12.2021 15:34 Autor: Stefan Petrović 3

Izvoz zaštitne obuće i odeće u Rusiju će povećati proizvodnju domaćih kompanija Izvoz zaštitne obuće i odeće u Rusiju će povećati proizvodnju domaćih kompanija
Nakon promocije izvoznih kapaciteta koju su srpski proizvođači radne i zaštitne obuće i odeće održali na međunarodnom sajmu „Bezbednost i zaštita na radu“ u... Izvoz zaštitne obuće i odeće u Rusiju će povećati proizvodnju domaćih kompanija

Nakon promocije izvoznih kapaciteta koju su srpski proizvođači radne i zaštitne obuće i odeće održali na međunarodnom sajmu „Bezbednost i zaštita na radu“ u Moskvi, očekuje se da će sledeće godine ukupan izvoz ovih proizvoda u Rusku federaciju sledeće godine premašiti iznos od pet miliona evra, i to samo preko jednog distributera.

Pored toga, iz Privredne komore Srbije je saopšteno da se sa ruskim partnerima pregovara o perspektivnim projektima zajedničke proizvodnje obuće u Rusiji i otvaranja kompanije za proizvodnju zaštitne odeće u Srbiji.

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže Nemanja Jovanović iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS, ugovori koji su potpisani sa preduzećem Etalon će se odraziti pozirivno na proizvođače obuće, ali i na izvoz u Rusku federaciju.

On dodaje da su neki poslovi samo nastavak već uspešne saradnje, jer neke od domaćih firmi već imaju potpisane ugovore sa ruskom stranom.

„Čak se očekuje i povećanje izvoza za 2022. godinu, zato što su u ovoj godini ugovori bili potpisani samo na šest meseci, a od sledeće godine se potpisuju za celu godinu“, naglašava Jovanović.

Na pitanje da li ovo automatski znači i povećan obim proizvodnje za firme koje su potpisale ugovore, Jovanović kaže da se očekuje njen rast, ali i da će neke firme morati da investiraju dodatna sredstva u proizvodnju za nabavku mašina i opreme, kao i za zapošljavanje novih radnika.

Biznis.rs je u kratkom telefonskom razgovoru sa službenicom industrije Leon koja je na spisku zemalja koje proizvode robu namenjenu izvozu u Rusiju saznao da ova firma za sada ne planira da zapošljava nove radnike, a trenutno ima oko 270 zaposlenih.

Ipak, kako nam je rečeno u razgovoru, ono što će morati da se promeni jeste cena proizvoda koja će biti viša od sledeće godine zbog poskupljenja repromaterijala.

Foto: Pixabay.com

„Prinuđeni da poskupimo, jer su i nama sve sirovine koje uvozimo iz Italije poskupele. Koliko će poskupeti i šta će poskupeti, to još uvek ne znamo. To će biti od sledeće godine“, kaže naša sagovornica iz kompanije Leon.

Ovo poskupljenje se, pored izvoza, odnosi i na robu koja se prodaje u Srbiji, ali iz ove firme svakako ocenjuju da je će povećan obim izvoza u Rusiju biti dobar za stabilizovanje finansijske situacije i poslovanja.

Kada je reč o izvozu u Rusiju i ocenama analitačara da on stagnira, o čemu je Biznis.rs ranije pisao, naš sagovornik iz PKS kaže da se ovim poslovima neće promeniti globalna slika celokupnog izvoza u Rusiju, ali da će povećanje u domenu obuće i kože biti očigledno.

„Čini mi se da je izvod obuće prošle godine bio oko 7,5 miliona evra obuće u Rusku federaciju. Ugovori za obuću koji su bili potpisani na polugodišnjem nivou vredeli su blizu dva miliona evra, tako da će sledeće godine ta brojka biti drastično veća“, naglasio je Jovanović.

Što se tiče izvoza proizvoda kožarsko-prerađivačke industrije, naš sagovornik kaže da nam Rusija nije u prvih 10 partnera, ali da se očekuje da se realizacijom ovih ugovora nađe na toj listi.

Govoreći o pandemiji, Jovanović je istakao da je imala značajan uticaj zbog zatvaranja na samom početku kada su modna i industrija obuće podnele veliki gubitak, a u isto vreme im je ostala velika količina zaliha koju je trebalo prodati tokom ove godine.

„Očekuje se da se sa tim privede kraju i ulazak u novu proizvodnju, koja se već radi za sezonu proleće-leto 2022. godine“, ističe naš sagovornik.

Broj zaposlenih je, prema rečima Jovanovića, ostao na maltene istom nivou kao i pre pandemije jer je na globalnom nivou možda 500-600 radnika manje u odnosu na pretpandemijski period.

„Uglavnom, održala se baza. Možda će biti nekih problema sa kadrovima u budućnosti, ali se to sada rešava sa dualnim obrazovanjem. Nastao je taj mali problem, ali već za godinu dana biće prve generacije modelara, tako da će oni biti dostupni tržištu rada”, zaključuje Jovanović.

Inače, trenutna struktura zaposlenih u ovoj industriji se deli na dve grupe – starije žene koje su radile ovaj posao u Jugoslaviji, i na mlađe ljude koji dolaze.

Podsetimo, ruski poslovni partner, uvoznik i distributer za region Rusije i bivšeg SSSR, Etalon iz Moskve već uvozi i distribuira proizvode sedam srpskih kompanija, a tokom trajanja sajma organizovao je bilateralne susrete, komercijalne pregovore, prezentacije i posete prodajnim centrima ruskih kupaca za vlasnike i rukovodioce srpskih kompanija.

  • Ljilja

    13.12.2021 #1 Author

    Bitno da su opstali svo ovo vreme a eto i dualnog obrazovanja i stručnih radnika da možda tekstilna industrija uzme zamajac u domaćoj proizvodnji.

    Odgovori

  • GocaBG

    13.12.2021 #2 Author

    Sjajna vest…

    Odgovori

  • BOLEK

    17.7.2022 #3 Author

    Bravo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...