pad se nastavlja

Nemačka auto-industrija ove godine proizvela 700.000 automobila manje od planiranog

BiznisSrbijaVesti

13.8.2022 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 18

Nemačka auto-industrija ove godine proizvela 700.000 automobila manje od planiranog Nemačka auto-industrija ove godine proizvela 700.000 automobila manje od planiranog
Za automobilsku industriju Nemačke, koja zapošljava više od 800.000 ljudi, dolaze loši dani, jer je u ovoj godini, zbog raznih problema, proizvedeno je oko... Nemačka auto-industrija ove godine proizvela 700.000 automobila manje od planiranog

Za automobilsku industriju Nemačke, koja zapošljava više od 800.000 ljudi, dolaze loši dani, jer je u ovoj godini, zbog raznih problema, proizvedeno je oko 700.000 automobila manje nego što je bilo planirano.

Kako piše Politika, to je siguran znak da se nemačka auto-industrija neće brzo oporaviti od šoka koji je zadesio tokom pandemije korona virusa.

Rast cena energije, kašnjenje isporuka delova, poremećeni lanci snabdevanja, nestašica mikročipova, pad prodaje automobila, samo su neki od problema koji pogađaju auto-industriju u celom svetu. Ovi problemi nisu zaobišli ni nemačke proizvođače automobila.

Nemačka je četvrta zemlja u svetu po proizvodnji automobila koji su glavni izvozni proizvod nemačke privrede. Od 15 do 20 odsto nemačkog izvoza čini automobilska industrija.

U 2020. godini proizvedeno 3,5 miliona automobila, a 2021. godini joša manje, samo 3,1 milion. To je daleko ispod nekadašnjih brojki, koje su iznosile skoro šest miliona vozila godišnje.

Auto-industriju trenutno pogađaju i drugi problemi, pre svega visoke cene energenata i smanjena potražnja za novim automobilima.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...