Istraživanje portala Biznis.rs: industrija nameštaja (1)

Vrednost izvezenog nameštaja raste, ali je proizvođača sve manje

AnalizaIzdvajamoPoslovanje

12.11.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 18

Vrednost izvezenog nameštaja raste, ali je proizvođača sve manje Vrednost izvezenog nameštaja raste, ali je proizvođača sve manje
Trenutna situacija u svetu uticala je i na industriju nameštaja u Srbiji. Proizvodnja za osam meseci ove godine smanjena je za 3,6 odsto u... Vrednost izvezenog nameštaja raste, ali je proizvođača sve manje

Trenutna situacija u svetu uticala je i na industriju nameštaja u Srbiji. Proizvodnja za osam meseci ove godine smanjena je za 3,6 odsto u odnosu na isti period prethodne, ali je istovremeno došlo do rasta cena. Prema rečima predstavnika Udruženja za šumarstvo Privredne komore Srbije (PKS), to potvrđuje i podatak da je izvoz nameštaja smanjen količinski, ali je povećan ako se posmatra njegova vrednost u dolarima.

“Konkretno, izvoz nameštaja od svih materijala za osam meseci ove godine iznosio je 479 miliona dolara i veći je od izvoza iz istog perioda prošle godine za 5,8 odsto, dok je posmatrano u tonama izvoz nameštaja manji za 2,4 procenta”, navode iz PKS.

Ako posmatramo samo nameštaj od drveta, izvoz u ovom periodu iznosio je 232 miliona dolara i povećan je za 8,3 odsto, dok je u tonama smanjen za četiri procenta.

U okviru Sajma nameštaja koji se u Beogradu održava od 8. do 13. novembra, održana je edukativna konferencija namenjena proizvodnim kompanijama na kojoj je jedna od tema bila “Trendovi drvne industrije – koje tržište ima najveći izvozni potencijal za domaće proizvođače?”.

Rukovodilac Centra za strateške analize, analitiku, planiranje i publikacije Privredne komore Srbije Jelena Vasić rekla je na početku izlaganja da su svi mislili da će se nakon pandemije situacija u drvnoj i industriji nameštaja stabilizovati, ali da je onda došao rat u Ukrajini i nova kriza.

Ona je ocenila da se proizvodnja nameštaja u Srbiji smanjila, ali da se takođe iz godine u godinu smanjuje i broj privrednih subjekata koji se bave ovom industrijom. Trenutno broj privrednika koji posluju u ovoj delatnosti iznosi 3.350, međutim ono što je pozitivno je da se povećava broj preduzetnika koji posluju u drvnoj i industriji nameštaja. Prema poslednjim podacima, oko 6.880 preduzetnika su registrovani za ovu delatnost.

Foto: Unsplash.com

Vasić je rekla i da se u ovoj industriji povećava broj zaposlenih, iako su plate niže u odnosu na republički prosek, ali sa tendencijom rasta.

“Ako se pogleda spoljnotrgovinska razmena u sektoru proizvodnje nameštaja, najveće učešće u izvozu i uvozu, a samim tim i u suficitu, imaju delatnosti prerade i proizvodnje proizvoda od drveta koje učestvuju sa 63 odsto, kako u izvozu tako i u uvozu”, izjavila je Vasić.

Ona se u svojoj prezentaciji osvrnula na analizu pojedinih spoljnotrgovinskih grana koje su klasifikovane prema nivoima tehnološkog intenziteta, inovativnosti, ali i kapaciteta da se napravi proizvod veće dodate vrednosti.

“Bilo bi dobro da se u strateškim dokumentima Republike Srbije nađe svaka od ovih privrednih grana, i to ne samo razvoj ovih industrija, već i razvoj malih i srednjih preduzeća. Trebalo bi uz pomoć strateških dokumenata naći način da se još više potencira na izvozu proizvoda industrije nameštaja, jer je to jedna od delatnosti koja ima kapacitet da izvozi proizvode veće dodate vrednosti. Samim tim imaju i potencijala da dostignu veću cenu na međunarodnom tržištu, kao i da utiču pozitivno na naš spoljnotrgovinski izvoz i saldo”, naglasila je Jelena Vasić.

Pokrivenost Srbije šumama

Iz Razvojne agencije Srbije navode da šume pokrivaju oko 2.252.400 hektara (29,1 odsto) teritorije Srbije. Listopadne sorte čine 90 procenata srpskih šuma, dok se preostali deo sastoji od raznih četinara. Bukva zauzima 40 odsto, a hrast 30 odsto površina pod šumama. Državne šume koje zauzimaju 1.194.123 hektara su sertifikovane FSC standardom.

Kada je reč o proizvodima drvne i industrije nameštaja koji se najviše izvoze iz Srbije, to su drvena sedišta koja su tapacirana, delovi za sedišta od ostalih materijala, nameštaj za dnevne sobe i trpezarije, nameštaj za spavaće sobe, kuhinjski i ostali nameštaj od drveta.

“Dve grupe proizvoda koja imaju najveći izvozni potencijal su sedišta sa drvenim kosturima tapacirana, kao i ostali proizvodi od drveta koji se izvoze u vrednosti od 39 miliona dolara”, rekla je predstavnica PKS.

Ona je dodala da su za izvoz proizvoda od drveta iz Srbije najotvorenija tržišta zemalja EU, kao i tržište Sjedinjenih Američkih Država koje je pokazalo da ima veliki uvozni kapacitet za proizvode ove industrije koji su u višoj fazi prerade.

“U budućnosti bi se trebalo fokusirati na saradnju sa tržištima SAD, Nemačke i Italije, dok se za proizvode niže faze prerade treba fokusirati na Kinu, Nemačku i Italiju”, zaključila je rukovodilac Centra za strateške analize, analitiku, planiranje i publikacije Privredne komore Srbije dr Jelena Vasić.

Stručnjaci iz ove industrije smatraju da Srbija ima potencijal da postane jedna od najpoželjnijih zemalja za strane investicije u drvnoj i industriji nameštaja.

Jedan od podsektora koji ima najveći potencijal jeste proizvodnja masivnog nameštaja. Ova oblast nudi komparativne prednosti kao što su: visokokvalitetna domaća sirovina, konkurentna cena radne snage, niska cena energije u poređenju sa drugim evropskim zemljama, kao i strateški geografski položaj koji omogućava brzu isporuku.

Pročitajte i drugi deo našeg istraživanja o industriji nameštaja: Najuspešniji proizvođači nameštaja ne dolaze iz Beograda i Novog Sada

 • kaćica

  12.11.2022 #1 Author

  Verujem da ce se proizvodjaci pojaviti

  Odgovori

 • TATJANA

  12.11.2022 #2 Author

  Veliki pojeli male

  Odgovori

 • GOCA BG

  12.11.2022 #3 Author

  Sve manje se proizvodi namestaj,puno firmi se i ugasilo,ne mogu da isprate sva poskupljenja i uslove za rad…

  Odgovori

 • CUPKA

  12.11.2022 #4 Author

  Valjda ce se povecati broj istih, pa ce se i trziste prosiriti i na druge zemlje.

  Odgovori

 • Moon

  13.11.2022 #5 Author

  Nikome se ne isplati da posluje sa gubitkom, obustavljaju ptoizvodnju dok se ne stabilizuje cela situacija

  Odgovori

 • Milovan94

  13.11.2022 #6 Author

  Ovo može postati ozbiljan problem za industriju nameštaja u našoj zemlji.

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  13.11.2022 #7 Author

  Cene repro-materijala, nenaplativost, loša kupovna moć a i nelojalna konkurencija stranih firmi kojoj država „gleda kroz prste“…

  Odgovori

 • Lelica

  13.11.2022 #8 Author

  Tek ce da ih bude dosta manje,sve je sad katastrofa.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  13.11.2022 #9 Author

  Sirovina i volje ima, nazalost radna snaga i kapaciteti su u deficitu

  Odgovori

 • Ika

  13.11.2022 #10 Author

  Kao u svakoj branši, veliki sklone male sa tržišta…

  Odgovori

  • N.N.

   16.11.2022 #11 Author

   Uvek bilo i bice, nazalost

   Odgovori

 • Dzebac

  13.11.2022 #12 Author

  To je pravilo na tržištu

  Odgovori

 • Boba3

  13.11.2022 #13 Author

  Najbolji su opstali na tržištu

  Odgovori

 • MAJA

  13.11.2022 #14 Author

  Trebalo bi da bude vece ponude

  Odgovori

 • Tina

  13.11.2022 #15 Author

  Pretpostavljam da je to trenutna situacija

  Odgovori

 • VERA

  13.11.2022 #16 Author

  Na to je uticao i ulazak velikih stranih lanaca proizvođačanameštaja poput Ikee i Jysk-a.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  14.11.2022 #17 Author

  Verzjem da je to samo prolazna faza i da će uskiro biti procenat obrnut.

  Odgovori

 • Coka13

  14.11.2022 #18 Author

  Manje je proizvođača iz dva razloga, prvo jer su cene sirovina povišene za minimum dva puta u odnosu na prethodne godine, a drugo jer se sve manje mladih opredeljuje za zanate i nema ko da radi. Svakako da ima uticaja i to što je mnogo velikih lanaca koji prodaju sve i svašta za „male“ pare, ali se narod opredeljuje za kupovinu nameštaja kod njih jer nam finansije nisu na zavidnom nivou.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...