Najveće povećanje bilo u Irskoj, a Švedska najviše otišla u minus

Industrijska proizvodnja evrozone ojačala u avgustu

AnalizaEUU fokusuVesti

12.10.2022 17:01 Autor: Julijana Vincan 8

Industrijska proizvodnja evrozone ojačala u avgustu Industrijska proizvodnja evrozone ojačala u avgustu
U avgustu je industrijska proizvodnja porasla za 1,5 odsto u zoni evra i za 1,1 procenat u Evropskoj uniji, u poređenju sa julom, procena... Industrijska proizvodnja evrozone ojačala u avgustu

U avgustu je industrijska proizvodnja porasla za 1,5 odsto u zoni evra i za 1,1 procenat u Evropskoj uniji, u poređenju sa julom, procena je Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Podsetimo, u julu je industrijska proizvodnja bila smanjena za 2,3 odsto u evrozoni i za 1,5 procenata u EU.

U izveštaju piše i da je u avgustu u poređenju sa istim mesecom lane industrijska proizvodnja porasla za 2,5 odsto u evrozoni i za 3,5 procenata u EU.

Najveća mesečna povećanja industrijske proizvodnje, među državama članicama za koje su dostupni podaci, bila su u Irskoj (+16,6 odsto), Estoniji (+ pet procenata) i Danskoj (+4,3 odsto). Najveći pad u odnosu na jul zabeležen je u Švedskoj (od sedam procenata), Belgiji (-6,1 odsto) i Holandiji (-1,5 procenata).

Na godišnjem nivou najveći porast industrijske proizvodnje u avgustu je imala Bugarska (+16,5 odsto), Litvanija (+14,4 procenta) i Danska (+14,1 odsto). Najveći pad zabeležen je u Belgiji (-10,3 procenta), Luksemburgu (-2,5 odsto) i Slovačkoj (smanjenje od dva procenta).

U evrozoni je na mesečnom nivou, odnosno u avgustu u odnosu na jul, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla za 2,8 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 procenata i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 odsto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda opala za 0,5 procenata, a energije za 2,1 odsto.

Izvor: Eurostat

Proizvodnja kapitalnih proizvoda je u EU porasla za dva procenta, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 procenta, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda opala za 0,4 odsto i energije za dva procenta.

U avgustu je u evrozoni u odnosu na isti mesec 2021. godine proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla za 8,2 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za sedam procenata i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 odsto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda opala za 0,5 procenata, a energije za 2,9 odsto.

U EU je proizvodnja kapitalnih proizvoda u istom periodu porasla za 8,9 procenata, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,2 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,2 procenta i intermedijarnih proizvoda za 0,1 odsto, dok je proizvodnja energije smanjena za 0,5 procenata.

Rast industrijske proizvodnje i u Srbiji

U avgustu je industrijska proizvodnja u Srbiji bila za 0,3 odsto veća nego u istom mesecu lane, dok je industrijska proizvodnja od januara do avgusta ove godine, u odnosu na isti period 2021. godine, bila veća za 2,4 procenta, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Podaci RZS-a ukazuju da tekući desezonirani indeks za avgust u odnosu na jul pokazuje pad od 0,6 odsto za industriju, dok je prerađivačka industrija ostala na istom nivou.

Posmatrano po sektorima, u avgustu ove godine, u odnosu na avgust 2021. godine, ostvaren je rast u sektoru rudarstva od 3,8 procenata, u sektoru prerađivačke industrije od 1,3 odsto, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije zabeležen pad od 6,7 procenata.

  • Anna

    12.10.2022 #1 Author

    Bidećemo šta će biti do kraja godine

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.10.2022 #2 Author

    Srbija se za sada nekako drzi mada je poskupljenje osnovnih životnih artikala ogromno. Bez obzira na statistiku i brojke recesija nam svima kuća na vrata.

    Odgovori

  • MAJA

    13.10.2022 #3 Author

    Svaki jacanje je dobrodošlo

    Odgovori

  • VOJKAN

    13.10.2022 #4 Author

    Valjda to predstavlja kraj krize

    Odgovori

    • N.N.

      14.10.2022 #5 Author

      Iskreno se nadajmo da jeste.

      Odgovori

  • Emilija

    13.10.2022 #6 Author

    Videcemo sta ce biti

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.10.2022 #7 Author

    Sve su to trenutni pokazatelji,uskoro ce svuda biti losi rezultati…

    Odgovori

  • LEKI

    16.10.2022 #8 Author

    Cini se da ce biti losi rezultati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...